Pirmajā ceturksnī audzis privātās apbūves zemes darījumu skaits Rīgā un Pierīgā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Privātmājas. Ilustratīvs foto
Privātmājas. Ilustratīvs foto Foto: Rebeka Žeire / LETA

Neraugoties uz kopējo darījumu skaita samazinājumu dzīvojamo platību segmentā, privātās apbūves zemes darījumu skaits Rīgā un Pierīgā 2018.gada pirmajā ceturksnī ir palielinājies, teikts nekustamo īpašumu kompānijas «Ober-Haus» dzīvojamo platību tirgus pārskatā.

Pretēji tam, ka darījumu skaits ir samazinājies gan dzīvokļu, gan privātmāju segmentā, darījumu skaits privātās apbūves zemēm Rīgā ir palielinājies par 8%, kopumā pirmajā ceturksnī veikti 80 darījumi, tas ir - vidēji 27 darījumi mēnesī. Pēc Zemesgrāmatas datiem, Rīgā vidējā pārdotā platība darījuma ietvaros ir bijusi ap 1100 kvadrātmetriem.

Pierīgā reģistrēti 163 darījumi darījumi ar privātās apbūves zemēm, kur vidējā pārdotā platība viena darījuma ietvaros bija ap 2350 kvadrātmetriem. Ceturkšņa laikā ir novērots 14% darījumu skaita pieaugums.

Savukārt, analizējot pieprasījumu, «Ober-Haus» eksperti secina, ka pieprasītākie apbūves gabali Rīgā ir platībā ap 1200 kvadrātmetriem, bet Pierīgā - virs 2000 kvadrātmetriem.

Apbūves zemes darījumu skaita pieaugumu «Ober-Haus» skaidro ar to, ka šobrīd ir salīdzinoši zems labu privātmāju piedāvājums. Tirgū pašreiz piedāvājumā ir ļoti dārgas privātmājas par aptuveni 300 000 eiro vai arī mājas, kas celtas padomju laikā un tās atjaunot vai pilnveidot atbilstoši šī brīža prasībām prasa lielus naudas ieguldījumus.

Pēc «Ober-Haus» speciālistu novērojumiem aktīva ir kļuvusi koka karkasu māju celtniecība, kas parasti ilgst tikai sešus līdz deviņus mēnešus par ekonomiskajai situācijai atbilstošu finansiālu ieguldījumu. Tas atvieglo ierastos celtniecības procesus, kas var ilgt vairāku gadu garumā.

Arī jaunās ģimenes meklē iespējas pārcelties no pilsētas uz Pierīgas novadiem, novērtējot tur vieglāk pieejamu nepieciešamo infrastruktūru, teikts pārskatā.

Joprojām tirgū trūkst kvalitatīvu zemes gabalu piedāvājumu par pievilcīgām cenām privātmāju celtniecībai, norāda «Ober-Haus».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu