FKTK un «Danske Bank» atturīgi par bankas plāniem pamest Latvijas tirgu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: CHRIS HELGREN / REUTERS

Ne Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), ne Dānijas banku grupas «Danske Bank» Latvijas filiāle nekomentē publiski izskanējušo informāciju par iespējamiem bankas plāniem aiziet no Baltijas valstīm.

«Danske Bank» Latvijā Komunikācijas nodaļas vadītāja Zane Strade norādīja, ka šovakar nekomentēs izskanējušo informāciju.

Savukārt FKTK pārstāve Ieva Upleja aģentūrai LETA teica, ka bankas plānus aiziet no Latvijas tirgus nevar nedz apstiprināt, nedz noliegt. «Mēs respektējam tirgus dalībnieka tiesības un pirms banka pati nav sniegusi nekādu informāciju, es neesmu pilnvarota neko teikt,» sacīja Upleja.

Kā vēstīts, ziņu aģentūras BNS Lietuvas birojam divi savstarpēji nesaistīti avoti trešdien apliecinājuši, ka «Danske Bank» Lietuvas filiāle ceturtdien varētu paziņot par saviem plāniem aiziet no Lietuvas un, iespējams, no visām Baltijas valstīm. Tomēr «Danske Bank» pakalpojumu centrs, kas darbojas Viļņā un paplašinās, saskaņā ar aģentūras rīcībā esošo informāciju turpinās darbu.

Iegūt «Danske Bank» komentāru aģentūrai BNS pagaidām nav izdevies. Bankas Lietuvas filiāles preses sekretāre Vaida Bičkute vienīgi norādījusi, ka ceturtdien «Danske Bank» paziņos pirmā ceturkšņa finanšu rezultātus. «Līdz tam es acīmredzot neko nekomentēšu,» viņa piebildusi.

2016.gadā «Danske Bank» Baltijas valstīs jau atteicās no privātpersonu apkalpošanas pakalpojumu sniegšanas, Lietuvā un Latvijā to nododot «Swedbank» grupai. Nevar izslēgt, ka «Danske Bank» šai grupai nodos arī savus korporatīvos banku pakalpojumus, vēstīja aģentūra BNS.

Iepriekš ziņots, ka pēc aktīvu apmēra 2017.gada beigās «Danske Bank» filiāle Latvijā bija devītā lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati. «Danske Bank» Latvijā darbojas kopš 2008. gada. Tā Latvijā apkalpo korporatīvos klientus un ar tiem saistītas privātpersonas.

«Danske Bank» filiāles Latvijā peļņa pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, bija 1,7 miljoni eiro, kas ir apmēram trīs reizes mazāk nekā 2016.gadā, šogad februārī informēja bankas pārstāvji. Noguldījumos «Danske Bank» filiāle Latvijā pagājušā gada beigās bija piesaistījusi 184,8 miljonus eiro, kas ir par 31% mazāk nekā gadu iepriekš, bet filiāles izsniegto kredītu apmērs gada laikā pieaudzis par 21%, decembra beigās sasniedzot 363,6 miljonus eiro.

«2017.gadā mēs turpinājām stiprināt sadarbību ar saviem biznesa klientiem un sasniedzām atzīstamus pamatdarbības rezultātus. Mūsu korporatīvajiem klientiem izsniegto kredītu apmērs pērn pieauga par 21%, bet pamatdarbības ienākumi pieauga par 17%,» februārī sacīja «Danske Bank» filiāles Latvijā vadītājs Raivis Kakānis.

Viņš arī informēja, ka marta beigās plānots spert pēdējo soli ceļā uz pakalpojumu un informācijas sistēmu apvienošanu Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, izveidojot vienotu platformu «Danske Bank» filiālēm trijās Baltijas valstīs.

Tāpat iepriekš vēstīts, ka Igaunijas Finanšu inspekcija «Danske Bank» Igaunijas filiāli tur aizdomās par maldināšanu. Tas tika paziņots šogad februārī.

Inspekcija norādījusi, ka 2014.gadā veikusi «Danske Bank» Igaunijas filiālē pārbaudes, kurās konstatēti plaši, ilgstoši un sistemātiski naudas atmazgāšanas novēršanas normatīvu pārkāpumi. Tā arī atklājusi, ka «Danske Bank» filiāle nav pienācīgi analizējusi savu klientu - uzņēmumu «Lantana Trade LLP».

Saistībā ar izmeklēšanu par naudas atmazgāšanu bankas Igaunijas filiālē 5.aprīlī no bankas valdes locekļa amata atkāpās Larss Merks, kurš Dānijas bankā «Danske Bank» kopš 2012.gada bijis atbildīgs par uzņēmumu apkalpošanu, starptautisko filiāļu darbību un bankas operācijām Baltijas valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu