TVNET no Briseles: FKTK vadītāja «nopratināšana» rāmā gaisotnē

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

«Runāt ar šādiem uzraugiem [kā FKTK vadītājs Pēters Putniņš] ir kā ķert lunkanu zuti,» pēc Eiropas Parlamenta (EP) jaunizveidotās komitejas TAX3 sēdes sarunā ar portālu TVNET sacīja EP deputāts, TAX 3 komitejas biedrs Krišjānis Kariņš (Vienotība/ETP). «Taču izskatās, ka FKTK beidzot piekrīt, ka ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas (FinCEN) ziņojums ir patiess. Jautājums - kāpēc nesekoja tālākie soļi - vēršanās Latvijas Bankā, Finanšu ministrijā, Saeimā, pieprasot mainīt eksistējošo kārtību un iegūt atļauju straujāk rīkoties, lai apturētu nelikumīgas darbības.»

Kariņš uzskata, ka pēc sēdes radušies vairāk jautājumu, nekā atbilžu.

«Sēdes laikā jau izskanēja doma, ka pretnaudas atmazgāšanas uzraudzībai vajadzētu notikt centralizēti. No FKTK vadītāja teiktā es sapratu, ka FKTK faktiski piekrīt FinCen teiktajam. Šis ziņojums faktiski ir graujošs, jo amerikāņi saka, ka ABLV Bank vadība sistemātiski organizē naudas atmazgāšanu un viņiem nav nekādas ticības, ka šī banka kaut ko vēlas mainīt.

Man nav skaidrs - ja FKTK piekrīt FinCen teiktajam, kādēļ viņi nav rīkojušies. Sanāk, ka visi zina, kas notiek, zina, kas būtu jāmaina, bet notiek atrakstīšanās un apgalvošana, ka «viss taču notiek».

Bet svarīgi zināt, kas būtu jāmaina. FKTK nespēja ātri rīkoties, tas iedragāja visas valsts reputāciju, kas apdraud mūsu tautsaimniecību.»

Kariņš uzskata, ka pārmaiņām jānotiek nacionālā līmenī, jo gaidīt, kad pārmaiņas notiks Eiropas līmenī, nozīmē vismaz piecus gadus.

«ABLV Bank» gadījums norāda uz sistēmisku trūkumu, kas šajā gadījumā izraisīja starptautisku skandālu, kas iedragā valsts tēlu un ietekmē nākotnes investīcijas.

«Mūsu problēma ir tā, ka katra iestāde saka - mēs taču tikai sekojam likumam. Nav runas, ka viņi seko likumam. Kā politiķiem mums jāsaprot, kas likumā būtu jāmaina, lai tiktu izbeigta attiecīgā darbība [šajā gadījumā naudas atmazgāšana caur Latvijas bankām], un to vislabāk zina uzraugs, ne jau politiķis,» uzskata Kariņš.

Savukārt FKTK vadītājs Pēters Putniņš sarunā ar portālu TVNET sacīja, ka «Latvijai vajadzētu būt mugurkaulam un nevajadzētu sevi pārāk šaustīt par notikušo [ar ABLV Bank]».

«Paskatieties, kā igauņu deputāti [sēdē] izturējās pret savu delegāciju un kas notika ar mūsu deputātiem, padomājiet un salīdziniet!»

Putniņš uzsvēra, ka viņa rīcībā neesot informācijas, ka līdzīgi būtu bijusi sodīta kāda Eiropas vai ASV banka.

«Kā tā var būt, ka nauda ceļo pa puspasauli, bet mēs esam vienīgie, kas atbildam? ASV ir lielas pretenzijas pret Latviju par Ziemeļkoreju, es neattaisnoju ABLV Bank, viņi paši pie daudz kā lielā mērā bija vainīgi, bet mani interesē plašāks konteksts, jo mums ir jāizdara secinājumi. Vai nu mēs esam kādā īpašā statusā un mums tam visam jāpielāgojas, vai arī Eiropā būs lielāka vienotība, jo nevar būt tā, ka par vienu un to pašu vienā valstī tiek pieņemtas sankcijas, bet citur tas paliek neievērots.»

Putniņš uzskata, ka FKTK ar savām funkcijām tiek galā, auditi FKTK nebaidot. Jau ziņots, ka Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) veiks FKTK un Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta (Kontroles dienests) pieņemto lēmumu auditu. Putniņš gan norāda: lai šo auditu veiktu, būšot nepieciešamas ļoti daudzu iestāžu atļaujas, ieskaitot FIB, FinCen, jo tā ir ļoti sensitīva informācija. «Es ieteiktu tiem, kas lems par šo auditu, ņemt to vērā,» norādīja Putniņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu