EM: Darba samaksas kāpums un augošais patēriņš veicinās mazumtirdzniecību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Darba samaksas kāpums un augošais patēriņš veicinās mazumtirdzniecību, prognozēja Ekonomikas ministrijas (EM) Analītiskā dienesta vecākā eksperte Vita Skuja.

Viņa uzsvēra, ka mazumtirdzniecības apgrozījums turpina pieaugt. Šogad martā mazumtirdzniecības rādītājus ietekmēja Lieldienas, tāpēc pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem pieaugums gada griezumā fiksēts 6,5% apmērā, savukārt pēc neizlīdzinātiem datiem, salīdzināmajās cenās tas bija par 4,8% lielāks nekā 2017.gada martā.

«Līdzīgi kā iepriekšējā mēnesī, pieaugumu galvenokārt ietekmēja pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpums, pieaugums bija vērojams arī nepārtikas un degvielas kategorijās,» secināja Skuja.

Pārtikas preču mazumtirdzniecības apjomi pēdējā gada laikā stabili aug un šā gada martā par 6,6% pārsniedza iepriekšējā gada marta rādītāju. Kāpumu ietekmēja joprojām pieaugošā pārtikas un dzērienu mazumtirdzniecība specializētajos veikalos.

Februārī nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums par 2,9% pārsniedza 2017.gada marta rādītāju un nepārtikas preču tirdzniecība nodrošināja 35% devumu kopējā tirdzniecībā. Nepārtikas preču kategorijā visstraujāk pieauga dažādu mājsaimniecības piederumu un farmaceitisko, medicīnisko piederumu mazumtirdzniecība. Savukārt sarukums bija vērojams tirdzniecībā stendos un tirgos, ārpus veikaliem, stendiem un tirgiem un mazumtirdzniecībā pa pastu un internetā.

 

Preču kategorijā lielākais sarukums bija vērojams tekstilizstrādājumu, paklāju, grīdsegu, tapešu, mēbeļu, apgaismes ierīču un cita veida mājsaimniecības piederumu mazumtirdzniecībā. Saruka arī grāmatu, avīžu, kancelejas piederumu, audio un video ierakstu mazumtirdzniecība. Degvielas mazumtirdzniecības apjomi martā bija par 5,8% lielāki nekā 2017.gada martā.

Kopumā šī gada pirmajā ceturksnī mazumtirdzniecības apgrozījums bija par 4,9% lielāks nekā 2017.gada attiecīgajā periodā. Nepārtikas un pārtikas preču tirdzniecība nodrošināja lielāko devumu kopējā tirdzniecībā.

«Paredzams, ka arī turpmāk mazumtirdzniecība attīstīsies pozitīvi, to ietekmēs darba samaksas kāpums un augošais patēriņš,» sacīja EM eksperte.

Jau ziņots, ka Latvijas mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums šogad martā, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, salīdzināmās cenās palielinājies par 6,5% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

2018.gada martā salīdzinājumā ar februāri mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, palielinājies par 15,7%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu