ECB obligāciju iegādes programmā Latvijas vērtspapīri uzpirkti par € 1,814 miljardiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Eiropas Centrālās bankas (ECB) īstenotajā valsts sektora vērtspapīru pirkšanas programmā (PSPP) šogad aprīļa beigās bija uzpirkti Latvijas vērtspapīri 1,814 miljardu eiro apmērā, liecina ECB publiskotā informācija.

Savukārt Lietuvas obligācijas 2018.gada aprīļa beigās bija uzpirktas 2,82 miljardu eiro apmērā, bet Igaunijas obligācijas - 65 miljonu eiro apmērā.

Tostarp aprīlī obligāciju iegādes programmā Latvijas vērtspapīri iegādāti 29 miljonu eiro apmērā, Lietuvas - 42 miljonu eiro apmērā, bet Igaunijas vērtspapīri nav uzpirkti.

Kopumā minētajā ECB programmā aprīļa beigās iegādāti valsts sektora vērtspapīri 2,018 triljonu eiro apmērā, tostarp aprīlī - 23,631 miljarda eiro apmērā.

Vērtspapīru iegādes programma sākās 2015.gada martā, īstenojot galveno eiro sistēmas - ECB un eiro zonas nacionālo centrālo banku - mērķi uzturēt vidēja termiņa inflāciju tuvu, bet mazāku par 2% gadā. Paplašinātajā aktīvu pirkšanas programmā (PAPP) sākotnēji bija trīs sadaļas - PSPP, nodrošināto obligāciju pirkšanas programma (CBPP3) un ar aktīviem nodrošinātu vērtspapīru pirkšanas programma (ABSPP), bet kopš 2016.gada 8.jūnija tajā iekļauta arī korporatīvā sektora vērtspapīru pirkšanas programma (CSPP).

PAPP programma ilgs līdz 2018.gada septembra beigām vai līdz brīdim, kad ECB būs pārliecinājusies, ka vērojama noturīga inflācijas līmeņa tuvināšanās cenu stabilitātes mērķim. No šā gada janvāra neto aktīvu iegādes apmērs programmā ir 30 miljardi eiro mēnesī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu