Banku uzraudzības neefektivitātes dēļ JKP aicina veikt FKTK vadītāja nomaiņu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Banku uzraudzības neefektivitātes dēļ Jaunā konservatīvā partija (JKP) aicina veikt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja Pētera Putniņa nomaiņu, teikts politiskā spēka paziņojumā.

Pašreizējā banku sektora krīze atspoguļo neefektīvo Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta (Kontroles dienests) un FKTK banku uzraudzību daudzu gadu garumā, pauž JKP pārstāvji. Nepieciešams veikt šo iestāžu vadītāju nomaiņu, kā arī ievērojami kāpināt iestāžu administratīvo kapacitāti, jaunās darbavietas aizpildot ar godprātīgiem un kompetentiem profesionāļiem, uzsver partijā.

JKP valdes priekšsēdētājs Jānis Bordāns pauž, ka, ja Latvija vēlas turpināt sniegt finanšu pakalpojumus nerezidentu klientiem, primāri ir jāstiprina banku uzrauga un tiesībsargājošo iestāžu kapacitāte cīņā ar finanšu noziegumiem. «Nelegālās finanšu aktivitātes Latvijā tiks pārtrauktas tikai tad, ja finanšu noziedznieki baidīsies tikt atklāti un sodīti,» akcentē politiķis.

Partijā norāda, ka JKP pārstāvji vizītes ASV laikā vairākus saistītos jautājumus pārrunāja ar šīs valsts Finanšu ministrijas un ASV Kongresa Terorisma un nelegālās naudas apkarošanas apakškomisijas pārstāvjiem. Partija pārstāvji izteica bažas, ka Latvijā jaunpieņemtais čaulas kompāniju likums tikai radīs papildu birokrātiju un ziņošanas pienākumus finanšu sektoram. «Tajā pašā laikā nekas praktiski netiek darīts, lai uzlabotu izmeklētāju, prokuroru un tiesnešu darbu cīņā ar finanšu noziegumiem,» teikts politiskā spēka paziņojumā.

Bordāns aicināja ASV pārstāvjus izskatīt iespējas sniegt tehnisko palīdzību Latvijas Finanšu ministrijai, FKTK, Kontroles dienestam un citām tiesībsargājošajām iestādēm naudas atmazgāšanas noziegumu novēršanas un sodīšanas kapacitātes celšanai.

ASV pārstāvji esot pauduši atbalstu JKP pozīcijai, ka jaunā likumdošana un banku uzraudzības noteikumi nedrīkst nepamatoti apgrūtināt mazo un vidējo uzņēmumu ikdienas darbu, izmantojot banku pakalpojumus. JKP norādīja uz saņemtajām sūdzībām no uzņēmējiem, kas saskārušies ar nesaprātīgi apgrūtinošām banku prasībām pēdējo mēnešu laikā.

Tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi par Krievijas ekonomiskās ietekmes mazināšanu Latvijā, tostarp enerģētikas sektorā. JKP uzsvēra nepieciešamību Latvijā attīstīt privātu sašķidrinātās gāzes termināli ar ASV investoru līdzdalību. Tas nepieciešams, lai mazinātu atkarību no Krievijas gāzes piegādēm un ļautu Latvijai piedalīties visas Baltijas gāzes tirgus apgādē, izmantojot Inčukalna gāzes krātuves priekšrocības, skaidro politiskajā spēkā.

Bordāns apmeklēja arī Amerikas latviešu apvienības (ALA) kongresu Vašingtonā, kur izteica pateicību ASV latviešiem par latvietības saglabāšanu okupācijas gados un aktīvo līdzdalību Latvijas valstiskuma stiprināšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu