Deputāti rosina likuma grozījumus, lai mazinātu IIN parāda veidošanos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien nolēma iesniegt izskatīšanai parlamentā grozījumus likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), kas rosināti, lai mazinātu iespēju veidoties IIN parādam saistībā ar gada diferencētā neapliekamā minimuma vai progresīvās likmes piemērošanu ienākumiem.

Saeimas Preses dienestā informēja, ka rosinātie grozījumi paredz iespēju nodokļa maksātājam pašam algas nodokļa grāmatiņā Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) izdarīt atzīmi par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) prognozētā mēneša neapliekamā minimuma nepiemērošanu, ja nodokļa maksātājs plānojis lielākus ienākumus, piemēram, atalgojumu vairākās darbavietās, autoratlīdzību. Tādējādi darba devējs darbiniekam izmaksājamām summām nepiemēros neapliekamo minimumu un darbiniekam neveidosies nodokļa parāds par piemērojamā diferencētā neapliekamā minimuma apmēra pārsniegumu.

Tāpat nodokļa maksātājam plānots nodrošināt iespēju EDS algas nodokļa grāmatiņā atzīmēt, ka turpmāk viņa ienākumam, ja prognozēts būtisks tā pieaugums, jāpiemēro 23% IIN likme, nevis 20%. Patlaban VID to nodrošina, ja nodokļa maksātājs iesniedzis rakstveida iesniegumu.

Savukārt, ja nodokļu administrācijas rīcībā ir informācija, ka nodokļa maksātāja ienākumi gada laikā jau pārsnieguši diferencēto neapliekamo minimumu, kas patlaban ir 12 000 eiro gadā, tad VID būs jāinformē ienākuma izmaksātājs par to, ka līdz gada beigām attiecīgā darbinieka ienākumam nav piemērojams VID iepriekš prognozētais mēneša neapliekamais minimums. VID par to būs jāinformē arī pats nodokļa maksātājs.

Ar likuma grozījumiem piedāvāts risinājums situācijām, kad nodokļa maksātājam var rasties pienākums piemaksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli rezumējošā kārtībā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju saistībā ar gada diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanu vai progresīvās likmes piemērošanu ienākumiem.

Finanšu ministrijas Tiešo nodokļu departamenta direktore Astra Kaļāne komisija sēdē atzīmēja, ka situācija ar IIN parāda veidošanos aktuāla patlaban ir autoratlīdzību saņēmējiem, kuri papildus strādā arī algotā darbā, kā arī pensionāriem, kuri strādā un kuru aprūpē ir apgādājamie.

Iespēju iedzīvotājiem veikt atzīmes elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā, ņemot vērā nepieciešamību VID pilnveidot informācijas sistēmas, plānots nodrošināt ar šī gada 1.oktobri.

Deputāti šodien nolēma likumprojektu virzīt kā steidzamu izskatīšanai 24.maija Saeimas sēdē un pieņemt pirmajā lasījumā, savukārt galīgais lasījums plānots 31.maijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu