«SEB banka»: Degvielas cenas Latvijā šogad, visticamāk, turpinās augt

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Degvielas cenas šogad Latvijā ārējo faktoru ietekmē, visticamāk, turpinās augt, pirmdien, prezentējot jaunāko bankas «Nordic Outlook» apskatu, sacīja «SEB bankas» makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis.

Viņš piebilda, ka patlaban 95. markas benzīna cena svārstās ap 1,22-1,27 eiro, atkarībā no uzpildes stacijām. Naftas cenas tālāka sadārdzināšanās nozīmēs arī tālāku kāpumu degvielai. Precīzu kāpumu noteikt ir grūti, jo to noteiks arī eiro un dolāra kursa svārstības, pārstrādātāju un tirgotāju cenu politika. Tādēļ uz gada beigām, vērtējums ir, ka vidēji var nākties maksāt pat par aptuveni pieciem centiem par litru (jebkuras) degvielas vairāk.

Viņš piebilda, ka naftas cenas globāli tuvākajā laikā var sasniegt kādu laiku nebijušus rekordus. Latvijā gan naftai cenu atsevišķi nenosaka un tās cena augstāko punktu sasniedza pirms krīzes, kas bija pirms desmit gadiem.

Gašpuitis sacīja, ka naftas cenu pieaugums ir saistīts ar naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC dalībvalstu vienošanos par jēlnaftas ieguves apmēra samazināšanu. Līdz ar to, tik daudz naftas, cik varētu nonākt tirgū, nenonāk un naftas krājumi pasaulē turpina samazināties. Tāpat naftas cenu pieaugumu veicina bažas par naftas ieguves traucējumiem Irānā pēc ASV lēmuma izstāties no Irānas kodollīguma, un visu sankciju atjaunošanas, kas Irānai tika noņemtas kodollīguma ietvaros.

Vienlaikus viņš piebilda, ka nevar izslēgt apstākļus, kuru ietekmē naftas cenas saruks, piemēram, tas varētu notikt situācijā, ja naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC dalībvalstu vienošanās par jēlnaftas ieguves apmēra samazināšanu pajuks un katra valsts sāk pārdot tik daudz naftas, cik spēj.

Zemākās cenas «Circle K» degvielas uzpildes staciju (DUS) tīklā Rīgā 95.markas benzīnam DUS Kurbada ielā 8, Rīgā šodien ir 1,27 eiro, 98. markas benzīnam - 1,32 eiro, dīzeļdegvielai «Miles»- 1,17 eiro, bet dīzeļdegvielai «Miles +» 1,22 eiro.

Lētākās degvielas cenas «Neste» degvielas uzpildes stacijās Rīgā, Dzirnavu 127 šodien 95. markas benzīnam bija 1,26 eiro, 98. markas benzīnam - 1,3 eiro, dīzeļdegvielai «Neste Futura D» - 1,16 eiro, bet dīzeļdegvielai «Neste Pro Diesel» (benzīntankā Katoļu 4) - 1,22 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu