«4finance»: Vispārīgās datu aizsardzības regulas dēļ var pasliktināties kredītrisku vērtēšanas kvalitāte

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Stājoties spējā Vispārīgajai datu aizsardzības regulai, var pasliktināties kredītrisku vērtēšanas kvalitāte, intervijā aģentūrai LETA atzina nebanku kreditētāja «4finance» grupas vadītājs Latvijā Gvido Endlers.

«Ja mēs līdz šim izmantojām «Kredītinformācijas biroju», lai apmainītos ar atvērtajiem datiem starp [Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu] asociācijas biedriem, tad jaunā datu regula to pilnībā aizliedz. Ar datiem par nekavētiem maksājumiem apmainīties ir aizliegts. Tas var notikt tikai tad, ja ir klientu piekrišana, bet tai ir jābūt atsaucamai. Ja tā ir atsaucama, tad datu apmaiņai zūd jēga, jo dati kļūst nepilnīgi,» sacīja Endlers.

Viņš arī atzīmēja, ka šajā gadījumā sanāk kalambūrs starp datu izvērtēšanas kvalitāti un datu regulu. «Tas ir robs normatīvajā regulējumā, kurš būs jārisina, un mēs par to esam gatavi runāt ar Tieslietu ministriju. Būtu jāmaina Kredītinformācijas biroja likums, lai tas kredītinformācijas biroju lietotājiem uzliktu par pienākumu nodot attiecīgo informāciju birojiem. Pašlaik tas deleģē tikai tiesības apmainīties ar datiem. Turklāt likums jau paredz regulējumu datu apstrādei, pamatojoties uz Vispārīgo datu aizsardzības regulu. Tādēļ jau pastāv ietvars, kādā veidā kredītdevēji drīkst realizēt savas intereses, neradot pārmērīgu datu subjektu tiesību aizskārumu,» klāstīja Endlers.

Jautāts, vai potenciāli turpmāk var pasliktināties kredītrisku vērtēšanas kvalitāte, «4finance» grupas vadītājs Latvijā atbildēja apstiprinoši, vienlaikus uzsverot, ka minētā datu apmaiņa gan ir tikai viens no veidiem, kā pārbaudīt klientu maksātspēju. «Mums ir laba maksātspējas izvērtēšanas sistēma. Tāpat lielākā daļa kredītu tiek ņemti atkārtoti, un mēs ļoti skrupulozi izvērtējam arī vēsturisko sadarbību un tikai tad pieņemam lēmumu par kredīta izsniegšanu vai neizsniegšanu. Taču zināmā mērā izvērtēšanas kvalitāte tiešām varētu mainīties,» sacīja Endlers.

Tajā pašā laikā viņš norādīja, ka kompānija ir gatava jaunajai regulai, tostarp ieviesti vairāki bloki, kuros tiek lūgta klienta piekrišana, paredzēts, ka turpmāk pēc noteikta laika perioda klientam būs tiesības tikt aizmirstam, klients varēs lūgt kompāniju dalīties ar datiem, kuri par viņu ir tās rīcībā, kā arī lūgt dalīties ar šiem datiem ar citām kompānijām.

Jau vēstīts, ka piektdien stājas spēkā Vispārīgā datu aizsardzības regula, kas paredz jau pastāvošo personas datu aizsardzības principu modernizēšanu, Eiropas Savienības teritorijā izveidojot vienotus personas datu aizsardzības noteikumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu