Pārmaksāto nodokļu automātiskai izmaksai jāsalāgo elektroniskās sistēmas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Lai pārmaksātos nodokļus iedzīvotājiem varētu izmaksāt automātiski, nepieciešams salāgot atbildīgo iestāžu elektroniskās sistēmas, sacīja Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (S).

Pārmaksāto nodokļu automātiskā izmaksa varētu tikt sākta neagrāk par 2020.gadu, kad paredzēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskās sistēmas uzlabošana, par VID sniegto informāciju komisijas sēdē pastāstīja politiķis.

Ieņēmumu dienesta pārstāvji deputātiem reizē gan apliecinājuši, ka, ja elektroniski būs pieejami nepieciešamie dati, ko iespējams automātiski apstrādāt, tad VID ir gatavi izmaksāt pārmaksātos nodokļus saistībā ar izdevumiem par ārstniecību, bērnu pulciņiem un ziedojumiem partijām.

Lai VID uzreiz varētu pārbaudīt informāciju par iedzīvotāju veselības izdevumiem, nepieciešams nodrošināt iestādes datu savienojamību ar e-veselības sistēmu, skaidroja Orlovs. Tas gan varētu prasīt laiku, jo Veselības ministrija saistībā ar citiem nepieciešamajiem datiem jau informējusi Saeimu, ka citas nepieciešamās izmaiņas e-veselības sistēmā varētu veikt tikai 2021.gadā, jo līdz tam laikam jāveic citi aktuāli uzdevumi. Līdz ar to pagaidām nav zināms, kad varētu būt iespējama e-veselības sistēmas salāgošana ar VID datu bāzi.

VID gan norādījis uz risku, ka ne vienmēr tai tiek iesniegta precīza informācija, lai valsts iestāde varētu veikt nepieciešamos aprēķinus un kā daļa cilvēku informāciju iesniedz papīra formātā, kas neļauj to uzreiz apstrādāt.

Attiecībā uz izdevumiem par bērnu pulciņiem ir iespējams saņemt informāciju no Rīgas, bet ir problēma ar informācijas apkopošanu no vairākām citām pašvaldībām, piebilda Orlovs.

Saeimas komisija vēl turpinās skatīt jautājuma par iespēju veikt pārmaksāto nodokļu automātiskai izmaksāšanu. Ņemot vērā augstāk minētos izaicinājumus, parlamentāriešiem vēl būs jādomā, kādu lēmumprojektu šajā jautājumā sagatavot, skaidroja komisijas vadītājs.

Kā ziņots, par iedzīvotāju iniciatīvu par pārmaksāto nodokļu automātisku izmaksāšanu portālā «manabalss.lv» savākti vairāk nekā 10 000 parakstu. Iniciatīvas autore Ludmila Andrejeva norādījusi, ka ir jādod iespēja saņemt pārmaksātos nodokļus arī tiem iedzīvotājiem, kuri neizprot, viņasprāt, sarežģīto dokumentu aizpildīšanas sistēmu, nelieto internetbankas un nav ieguvuši augstāko juridisko/ekonomisko izglītību, tomēr strādā un maksā nodokļus.

Andrejeva mudina apzināt un apkopot arī to iedzīvotāju datus, kuri līdz noteiktam datumam nav pieteikušies pārmaksāto nodokļu atgūšanai, un pārskaitīt pārmaksātos nodokļus uz šo iedzīvotāju darba devējam norādītajiem kontiem. Iniciatīvas autore ir pārliecināta, ka šādu pārmaiņu rezultātā tiks aizsargāta un materiāli papildus atbalstīti «mazāk izglītoti cilvēki, kuriem nav iespējas un laika iedziļināties sarežģītās sistēmas niansēs».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu