Grībauskaite trešdien parakstīs līgumu par Lietuvas iestāšanos OECD

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite trešdien Parīzē parakstīs līgumu par Lietuvas iestāšanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD). Līgumu Grībauskaite parakstīs OECD Ministru padomes sanāksmes laikā.

Līdz ar to Lietuva oficiāli kļūs par 36.dalībvalsti šai organizācijā, kas apvieno ekonomiski spēcīgākās pasaules valstis.

Kā norādīts Lietuvas prezidentes preses dienesta paziņojumā, līdz ar uzņemšanu OECD Lietuva pilnībā nostiprinājusies ietekmīgākajās starptautiskajās organizācijās. Pievienošanās šai organizācijai ne tikai paaugstinās valsts prestižu, bet nesīs arī taustāmu labumu - Lietuva no OECD saņems augstākā līmeņa ekspertu palīdzību, iegūs labvēlīgāku investoru novērtējumu, iespējas lētāk aizņemties un vieglāku pieeju pasaules tirgiem.

Paziņojumā uzsvērts, ka trīs gadu laikā Lietuva spējusi izpildīt visus mājasdarbus - īstenot virsmežniecību un autoceļu uzturēšanas uzņēmumu reformu, depolitizēt valsts uzņēmumu pārvaldi, pastiprināt korupcijas apkarošanu.

Prezidentes parakstītais līgums par Lietuvas iestāšanos OECD vēl būs jāratificē Seimam.

Reizē ar Lietuvu Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā tiks uzņemta arī Kolumbija.

OECD ir 1961.gadā dibināta starpvaldību organizācija, kas apvieno 35 attīstītākās pasaules valstis, tai skaitā arī 22 Eiropas Savienības dalībvalstis. OECD savu misiju definē kā demokrātijas un tirgus ekonomikas principu ievērošanas veicināšanu, kā arī valstu ilgtspējīgu tautsaimniecības attīstības sekmēšanu globalizācijas kontekstā.

Igaunija par OECD dalībvalsti kļuva 2010.gadā, bet Latvija - 2016.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu