Banku analītiķi maijā Latvijā prognozē gada inflāciju 2,4-2,5% apmērā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā patēriņa cenas šogad maijā salīdzinājumā ar aprīli varētu būt augušas par 0,4-0,5%, kas nozīmē, ka gada inflācija pieaugusi līdz 2,4-2,5%, aģentūrai LETA prognozēja banku analītiķi.

Tostarp «Swedbank» ekonomiste Linda Vildava aģentūrai LETA sacīja, ka 2018.gada maijā, salīdzinot ar aprīli, patēriņa cenas varētu būt augušas par 0,4%, tādējādi gada laikā - šogad maijā salīdzinājumā ar pagājušā gada maiju - patēriņa cenas palielinājušās par 2,5%.

«Starp galvenajiem mēneša inflāciju paaugstinošajiem faktoriem, visticamāk, būs degvielas cenas, kas augušas naftas cenu kāpuma rezultātā, kā arī dažādu pakalpojumu, apģērbu un apavu un pārtikas cenas,» sacīja Vildava.

Savukārt «SEB bankas» makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis aģentūrai LETA prognozēja, ka maijā salīdzinājumā ar aprīli patēriņa cenas Latvijā varētu būt kāpušas par 0,4-0,5%, kas nozīmē, ka gada laikā patēriņa cenas palielinājušās par 2,4-2,5%.

«Maijā sezonālo faktoru dēļ neliels cenu kāpums sagaidāms pārtikai, apģērbiem un apaviem. Izteiktāks kāpums bija vērojams degvielai. Siltumenerģijas cenas saglabājās nemainīgas. Tāpat redzēsim dažādu pakalpojumu cenu kāpuma turpināšanos,» pauda Gašpuitis.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām maijā paziņos piektdien, 8.jūnijā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka šogad aprīlī salīdzinājumā ar martu Latvijā patēriņa cenas pieauga par 0,2%, bet gada inflācija - šogad aprīlī salīdzinājumā ar 2017.gada aprīli - saruka līdz 2%. Savukārt pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, aprīlī audzis par 2,5%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu