Laikraksts: Par Zviedrijas «Bergvik Skog» piederošo Latvijas mežu iegādi interesējas 20 uzņēmumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Interesi par Zviedrijas kompānijai «Bergvik Skog» piederošo Latvijas mežu iegādi izrādījuši 20 uzņēmumu, tostarp arī trīs no Latvijas, pirmdien vēsta laikraksts «Latvijas Avīze».

Laikraksts norāda, ka zemes pārdošanas darījumu plānots veikt līdz šā gada beigām.

Visi interesenti, kuri piedalās sarunās par meža pirkšanu, ir parakstījušies par informācijas neizpaušanu, tādējādi nav zināms, kas ir šie pretendenti un vai starp tiem ir arī «Latvijas valsts meži», taču ar Latvijas meža nozari saistīti cilvēki pauduši uzskatu - tas, ka valsts savā īpašumā censtos iegūt gandrīz 10% no kādreiz pārdotās privāto mežu platības, būtu tikai normāli.

Vienlaikus laikraksts atzīmē, ka «Latvijas valsts mežiem» līdzekļu šādam darījumam nepietiktu, tāpēc naudu būtu jāaizņemas. Mežsaimnieki lēsuši, ka vidējā cena šajā gadījumā varētu būt 1700-2000 eiro par hektāru vai nedaudz vairāk.

Latvijā reģistrētās «Bergvik Skog» izpilddirektors Lars Georgs Hedlunds laikrakstam paudis, ka vienīgais nosacījums no pārdevēju puses ir prasība, lai pircējs būtu uzticams un zināms, un ka mežs tiks pārdots, vadoties pēc tirgus cenas.

Tajā pašā laikā Hedlunds izteicis cerību, ka «Bergvik Skog» pēc īpašnieka maiņas saglabās līdzšinējo nosaukumu. Tādējādi laikraksts norāda, ka tā ir vai nu pārliecība par to, ka arī turpmāk kompānija piederēs zviedriem, vai arī šādā veidā plānots legalizēt lauksaimniecības zemes pārdošanas ierobežojumu, jo lauksaimniecības zemi nevar pārdot, bet uzņēmumu gan. No 110 000 hektāriem «Bergvik Skog» piederošās zemes meža zeme ir divas trešdaļas, bet pārējā ir lauksaimniecības un cita zeme.

«Ņemot vērā, ka meža zeme ir stratēģisks valsts resurss un uz šīs zemes saražotā kokmateriālu plūsma ir lauku ekonomiskais stūrakmens, šāds darījums neapšaubāmi ietekmēs kopējo meža nozares konkurētspēju nākotnē. Tieši tāpēc «Latvijas valsts meži» ir gatavi apsvērt «Bergvik Skog» meža īpašuma iegādi, ja tiks saņemts šāds piedāvājums,» sacījis «Latvijas valsts mežu» Komunikāciju daļas vadītājs Tomass Kotovičs, piebilstot, ka šādam darījumam būtu nepieciešams valdības akcepts.

Savukārt zemkopības ministrs Jānis Dūklavs paudis, ka par šādu piedāvājumu ir informējis valdības vadītāju, jo tas neesot Zemkopības ministrijas līmeņa jautājums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu