Izdegšana darba vietā: nevar gulēt, lieto alkoholu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai arī ir sabiedrības daļa, kura neapzinās, ka izdegšana ir reāla problēma, tā pastāv, izdegšanas dēļ krīt darba produktivitāte, tiek ietekmēta personas veselība un dzīves kvalitāte, akcentē Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta vadītāja Dace Helmane.

Pavisam nesen tika noslēgts pētījums, kas apliecina, ka izdegšanas problēma tikai pieaug.

Stress, protams, ir vajadzīgs, tas palīdz, bet ilgstošs stress noved pie veselības traucējumiem.

36% strādājošo dzīvo ar trauksmes sajūtu, bet vairāk nekā puse darba dēļ nevar pagulēt. Trešdaļa, lai tiktu galā ar stresu, lieto alkoholu, akcentēja Helmane.

Lai situāciju risinātu, jāsāk apzināties problēmas nopietnība, lai pēc tam meklētu vajadzīgos risinājumus.

«Mēs redzam, ka gadu no gada pieaug to darbinieku skaits, kas darba vidē saskaras ar profesionālo izdegšanu. Rezultātā zūd efektivitāte – no vienas puses, darbinieki strādā garas darba stundas, bet rezultātu nav. Attiecīgi runa nav tikai par sabiedrības emocionālu un fizisko labsajūtu, bet arī biznesa vides konkurētspēju kopumā. Tieši tamdēļ, atklājot Atbildīga biznesa nedēļu, šogad rosināsim gan darba devējus, gan darba ņēmējus daudz atklātāk runāt par šo problemātiku,» Helmane.

Pētījuma dati liecina, ka 48% no Latvijas darba ņēmējiem ir pēdējā gada laikā ir piedzīvojuši izdegšanu. Vienlaikus ar izdegšanu neesot saskārušies 38%.

Tāpat noskaidrots, ka 56% respondentu norādījuši, ka izdegšanas dēļ nevēlas uzņemties jaunus darba pienākumus, bet 54% norādījuši, ka darba dēļ nav varējuši aizmigt. 36% respondentu atzinuši, ka dzīvo ar patstāvīgu trauksmes sajūtu.

28% stresa mazināšanai lieto alkoholu.

Speciālisti akcentē, ka nepieciešams veidot izpratni, jo ne vienmēr saprotoši šādās situācijās ir darba devējs, kolēģi. «Bieži vien ir uzskats, ka tā nav problēma – tu visu izdomā,» skaidro Helmane.

Ir cilvēki, kuri atslābinās, lietojot alkoholu, kas var radīt vēl citas problēmas, viņa piebilda.

Biedrība «Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūts» tika izveidota 2011. gada sākumā ar mērķi sekmēt valsts ilgtspējīgu attīstību. Institūta biedri un eksperti ir vadošie konsultāciju uzņēmumi dažādos ilgtspējas aspektos: COBALT, Estonian, Latvian & Lithuanian Environment, Latvijas Zaļais punkts, Golin Riga, Spring Valley un Kantar TNS.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu