OPEC naftas tirgū saskata ievērojamu neskaidrību

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pēc vairākus mēnešus ilgušiem naftas cenu kāpumiem šobrīd novērojama būtiska neskaidrība attiecībā uz naftas tirgus virzību gada turpinājumā, otrdien paziņoja Naftas eksportētājvalstu organizācija OPEC.

Jautājumi rodas saistībā ar globālo ekonomikas izaugsmi un naftas cenu pieprasījumu, kā arī ar ASV ražotāju spēju iegūt naftu vēl ātrākā tempā, tādējādi apgrūtinot prognožu izteikšanu, vēsta OPEC.

Lai arī ekonomikas izaugsme varētu būt spēcīga ASV, Eiropā un Japānā, pastāv iespējama tautsaimniecības augšupejas tempa palēnināšanās Ķīnā un Indijā.

Šobrīd tiek prognozēts, ka naftas pieprasījuma pieaugums pasaulē otrajā ceturksnī veidos 1,61 miljonu barelu naftas dienā, bet kopējais naftas pieprasījums pārsniegs 100 miljonus barelu dienā.

Taču neskaidrība «paredz cieši uzraudzīt faktorus, kas ietekmē gan naftas pieprasījumu pasaulē, gan naftas piegāžu apjomu ārpus OPEC dalībvalstīm, un kas veidos prognozes naftas tirgum turpmāk,» skaidro organizācija.

OPEC dalībvalstis nākamnedēļ Vīnē tiekas uz sanāksmi, lai lemtu par iespējām pagarināt jēlnaftas ieguves samazināšanas vienošanos.

OPEC un vairākas partnervalstis, tostarp Krievija, 2016.gada nogalē vienojās samazināt naftas ieguvi, lai mazinātu pārprodukciju tirgū un veicinātu jēlnaftas cenu pieaugumu. Pērnā gada novembra beigās vienošanās tika pagarināta līdz 2018.gada nogalei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu