Finansists Brauders: Krievijas nauda ir Putina Ahileja papēdis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

ASV dzimušais britu finansists un Kremļa kritiķis Bils Brauders izteicies, ka tad, ja Rietumi vēlas vērsties pret Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu, jāizmanto viņa vājā vieta - Krievijas nauda un oligarhi, vēsta aģentūra «Reuters».

Investīciju fonda «Hermitage Capital Management» vadītājs sācis kampaņu ar mērķi atmaskot korupciju un vērsties pret Krievijas amatpersonām, ko apsūdz Sergeja Magņitska nāvē 2009.gadā. Magņitskis bija «Hermitage Capital Management» jurists.

Brauders, kurš Krievijas tirgos nopelnījis miljonus, uzskata, ka Rietumi nepietiekami cīnās pret Krieviju. «Putinam ir neticami sliktas kārtis, bet viņš Rietumiem blefo uz velna paraušanu,» «Reuters» žurnālistiem norāda Brauders. «Izmantosim pokera analoģiju: Putinam ir divnieku pāris, kamēr mums ir «full house», bet mēs nometam savas kārtis.»

ASV un pārējās G7 valstis ir ekonomiski daudzreiz spēcīgākas par Krieviju. Brauders mēģina pārliecināt Rietumvalstis pieņemt Magņitska likumu, piemērojot Krievijas amatpersonām sankcijas par korupciju un cilvēktiesību pārkāpumiem.

Rietumu valstis piemēroja Krievijas amatpersonām un uzņēmējiem sankcijas pēc Krimas okupācijas 2014.gadā un iejaukšanās Sīrijas pilsoņu karā 2015.gadā.

Kopš tā laika iegūti pierādījumi par Krievijas iejaukšanos Rietumvalstu vēlēšanās un bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanu ar nervus paralizējošu vielu Anglijā. Pēdējo gadu notikumi pastiprinājuši diskusijas par to, kā Rietumvalstīm apieties ar Krieviju un tās «mūžīgo prezidentu» Putinu, kurš pie varas ir jau teju 20 gadus. Krievija noraida tās virzienā raidītos pārmetumus.

Brauders uzskata, ka labākā taktika pret Putinu esot vēršanās pret «netīro» naudu, kā to nodēvējusi Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja, kas aizplūda no bijušās Padomju Savienības pēc tās sabrukuma 90.gadu sākumā. Londona ieguvusi palamu «Londongrada», jo daudzi bagāti krievi tur glabā savu naudu un pērk nekustamos īpašumus.

«Pret Putina naudu var vērsties caur lielākajiem oligarhiem, kā to tikko sākušas darīt ASV, tas viņu apturēs,» uzskata Brauders. «Tas būs šahs un mats.»

«Ja gribat vērsties pret Putinu, vērsieties pret viņa naudu. Ja gribat vērsties pret viņa naudu, vērsieties pret oligarhiem,» rezumē britu finansists.

ASV Finanšu departaments aprīlī izziņoja pret miljardieri Oļegu Deripasku un astoņiem uzņēmumiem, kuros viņam pieder daļas, vērstas sankcijas. Uzņēmumu vidū bija otrais lielākais alumīnija ražotājs «Rusal».

Daži Krievijas magnāti - īpaši tie, kuri ievērojamu daļu savas bagātības sapelnīja pirms Putina nākšanas pie varas, - apgalvo, ka viņiem esot maza saistība Kremli un ka ASV sankcijas patiesībā Putinam nākot par labu, jo krievu uzņēmēju kapitālam nākas atgriezties Krievijā.

Krievijas tiesa decembrī aizmuguriski atzina Brauderu par vainīgu tīšā bankrota pieteikšanā un par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, piespriežot viņam deviņu gadu cietumsodu. Brauders apsūdzības noraida. Viņu uz neilgu laiku aizturēja Spānijā, taču drīz vien atbrīvoja.

«Esmu daudz laimīgāks, cīnoties par taisnību, nekā biju, kad cīnījos par naudu,» saka Brauders. «Tā ir daudz jēgpilnāka un apmierinātāka dzīve.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu