VAAD: Labības sējumos visvairāk izplatījušās laputis un krustziežu spīduļi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Labības sējumos visvairāk izplatījušās laputis, kuras dažviet sastopamas ar izplatību līdz 50%, un krustziežu spīduļi ar 15% vidējo izplatību, zināja Valsts augu aizsardzības dienestā (VAAD).

VAAD norāda, ka šā gada vasaras sākums ir labvēlīgs kaitēkļu attīstībai, kuri arī šonedēļ ir kaitnieku topa augšgalā. Laputis dažviet sastopamas ar izplatību līdz 50%, bet krustziežu spīduļu vidējā izplatība sasniedz 15%. Reģionos, kuros nokrišņu ir nedaudz vairāk un kuros novērotas rīta rasa, konstatētas arī dažādu slimību pazīmes, no kurām būtiskākās ir ābeļu un bumbieru kraupis augļu koku stādījumos, plankumainības ogulājos un dažādas vārpu slimības graudaugu sējumos.

Krustziežu spīduļi šonedēļ novērojami vasaras rapšu sējumos, un daudzviet būtiski negatīvi ietekmē vasaras rapšu attīstību, jo tas ir kā papildus stresa avots augiem jau tā grūti pārvaramā sausuma periodā. Tāpat šonedēļ kaitēkļu izplatības topa augšgalā ierindojas laputis ar vidējo izplatību 13%, un dažviet to izplatībai sasniedzot pat 50%. Laputis šonedēļ attīstās strauji, tām nepatīk pārmērīgi karsts laiks, kāds bija novērojams iepriekšējā nedēļā. Šonedēļ visvairāk laputu novērots kviešu, miežu, auzu sējumos, kā arī ķiršu dārzos, uz ābelēm, zirņiem un pupām.

Augļu dārzos sastopamas pīlādžu tīklkodes, kuras uz līmes vairogiem šonedēļ novērotas īpaši daudz, - dažviet uz viena vairoga bija pat 93 tauriņi, bet vidēji pa reģioniem to skaits sasniedz 26 imago.» Tauriņi turpinās lidot līdz septembrim, bet šobrīd jau var sākties olu dēšana uz āboliem kausiņa tuvumā. Pēc tam auglī attīstās kāpuri, kas sākotnēji alo zem mizas, bet vēlāk izalo visu ābolu, atstājot brūnas ejas, īpaši var bojāt tieši vēlo ābeļu šķirņu augļus. Nokrišņi samazina tauriņu aktivitāti,» norāda VAAD.

Tāpat saskaņā ar VAAD sniegto informāciju augļu dārzos ar vidējo izplatību 11% līdz 12% šonedēļ novērots ābeļu un bumbieru kraupis, kura pazīmes jau nedēļas sākumā bija novērojamas gan uz lapām, gan jaunajiem augļiem.

Dārzos sastopamas kāpostu cekulkodes, kuras bojā visus krustziežu dzimtas augus, tostarp rapšus un galviņkāpostus. Šonedēļ to kāpuri novēroti ar izplatību 12%, bet uz līmes vairogiem dažviet to skaits sasniedzis 53 imago. Visvairāk kaitnieki novēroti tieši uz galviņkāpostiem un ziedkāpostiem.

Ar izplatību 11% šonedēļ uz ogulājiem, galvenokārt upenēm, novērota ogulāju lapu sīkplankumainība, kura ir bieži sastopama ogulāju stādījumos. Uz lapām izveidojas nelieli brūni vai gaišpelēki plankumi ar tumšsarkanu apmali. Savukārt uz ķiršiem un plūmēm šonedēļ tika novērota kauleņkoku sausplankumainība jeb cauršautās lapas ar vidējo izplatību 8%. Slimības attīstību veicina nokrišņi, ilgstošs augsts gaisa mitrums kā arī mehāniski zaru bojājumi. Pēc gaidāmajiem nokrišņiem šī slimība varētu izplatīties arī tālāk.

Uz ābelēm šonedēļ novērojamas arī dārza vaboles ar 6% izplatību, kuras lielākus bojājumus var nodarīt mazākiem kociņiem, jaunajām ābelītēm. Savukārt uz plūmēm un ābelēm feromonu slazdos konstatēti augļu tinēju tauriņi, kuru izplatība svārstās no 20 līdz 25 tauriņiem vienā slazdā. Paši tauriņi neko sliktu ābelēm nenodara, bet to kāpuri bojā lapas un vēlāk iegraužas augļos, bojājot to kvalitāti. Viens kāpurs var bojāt līdz trim augļiem.

Ar vidējo izplatību 6% uz labībām sastopami labību lapgraužu kāpuri. Kopš iepriekšējās nedēļas to izplatība ir nedaudz samazinājusies. Tāpat dārzos aktivizējies arī sīpolu tabakas tripsis, kartupeļu lapgrauži, bumbieru-kadiķu rūsa un kviešu putošā melnplauka. Tādēļ lauksaimniekiem ir jāseko līdzi tam, kas notiek uz lauka, lai varētu laicīgi veikt augu aizsardzības pasākumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu