OECD ģenerālsekretārs: Lietuvai jācīnās pret ēnu ekonomiku un tās sekām (1)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Lietuvai ir jācīnās pret ēnu ekonomiku un tās sekām, ceturtdien paziņojis Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ģenerālsekretārs Anhels Gurrija, kas ieradies Viļņā saistībā ar Lietuvas oficiālu uzņemšanu šai organizācijā.

Pēc viņa teiktā, Lietuvai jāsamazina nodokļi personām ar viszemāko ieņēmumu līmeni un jāuzlabo nodokļu administrēšana.

Kā preses konferencē Viļņā atzinis Gurrija, ēnu ekonomika uzskatāma par problēmu visās pasaules valstīs, taču Lietuvai ar tās novecojošo sabiedrību un zemo darba ražīgumu jāpievērš šim jautājumam īpaši liela uzmanība.

OECD ģenerālsekretārs norādījis, ka darba ražīgums un iekšzemes kopprodukts (IKP), rēķinot uz vienu iedzīvotāju, Lietuvā atpaliek no organizācijas vidējā līmeņa.

«Lietuvas eksports uzrāda labākus rezultātus, taču jūs eksportējat galvenokārt produkciju ar zemu pievienoto vērtību. Lietuvas sabiedrība noveco, un nākotnē tas radīs aizvien nopietnākas problēmas. Šīs problēmas jārisina ar likumiem, kas regulē darba attiecības un veselības aizsardzības sistēmu,» viņš sacījis.

OECD ceturtdien publiskojusi Lietuvas ekonomikas novērtējumu. Organizācija iesaka Lietuvai paaugstināt nekustamā īpašuma nodokli, neattiecinot to uz tām mājsaimniecībām, kuru ieņēmumu līmenis ir zems. Ieteikts arī pastiprināt Pārvaldības koordinācijas centra uzraudzības kapacitāti, vienkāršot maksātnespējas ierosināšanas procedūras un radīt labvēlīgākus nosacījumus restrukturizācijai.

Kā žurnālistiem sacījis Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis, OECD nosaukto problēmu risināšanai Lietuva izmantos tās priekšrocības, ko tai tagad dod dalība šai organizācijā.

Jau ziņots, ka Lietuva ceturtdien oficiāli kļuvusi par OECD dalībvalsti.

Sarunas par iestāšanos OECD Lietuva sāka pirms trim gadiem un pabeidza aprīlī. 3.maijā organizācija oficiāli uzaicināja Lietuvu pievienoties OECD konvencijai.

Lietuvas prezidente Daļas Grībauskaite līgumu par Lietuvas iestāšanos OECD parakstīja 30.maijā Parīzē, bet 28.jūnijā to ratificēja Seims.

Sākotnēji dalība Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā Lietuvai izmaksās aptuveni 2,8 miljonus eiro gadā, bet no 2022.gada šī dalības maksa varētu samazināties līdz 1,8 miljoniem eiro.

Igaunija par OECD dalībvalsti kļuva 2010.gadā, bet Latvija - 2016.gadā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu