SVF: Tirdzniecības kari apdraud pasaules ekonomikas perspektīvas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: DAVID MOIR / AAP

Pasaules ekonomikai šogad ir gaidāms veselīgs pieaugums, taču tirdzniecības kari apdraud tās perspektīvas nākotnē, pirmdien brīdinājis Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) savās jaunākajās prognozēs par globālo tautsaimniecību un lielākajām ekonomikām.

SVF lēš, ka pasaules ekonomikas pieaugums šogad un nākamgad būs 3,9%.

Salīdzinot ar pavasara prognozēm, nav mainītas šā gada iekšzemes kopprodukta pieauguma prognozes ASV (2,9%) un Ķīnai (6,6%). Pēc SVF vērtējuma, abu valstu savstarpēji noteiktajiem muitas tarifiem īstermiņā nebūs liela ietekme uz to ekonomikām.

«Taču risks, pa pašreizējā spriedze tirdzniecībā pieaugs un tam būs negatīvas sekas uzticībai, aktīvu cenām un investīcijām, ir lielākais īstermiņa drauds globālajai izaugsmei,» norādījis SVF galvenais ekonomists Moriss Obstfelds. Savstarpējos muitas tarifus nesen noteica arī ASV un Eiropas Savienība.

Obstfelds konstatējis, ka ekonomikas izaugsme kļuvusi nelīdzsvarotāka, un pieaudzis negatīvu scenāriju risks.

«Tirdzniecības spriedzes eskalācija var graut uzņēmēju un finanšu tirgu noskaņojumu, negatīvi ietekmējot investīcijas un tirdzniecību,» teikts SVF ziņojumā.

Pēc SVF vērtējuma, ASV decembrī apstiprinātā nodokļu samazināšana Savienoto Valstu ekonomiku nostiprinās īslaicīgi, bet 2019.gadā gaidāma IKP pieauguma samazināšanās līdz 2,7%.

Savukārt Ķīnas ekonomikai SVF lēš pieauguma samazināšanos līdz 5,4%.

Eirozonai IKP pieauguma prognoze šim gadam samazināta par 0,2 procentpunktiem līdz 2,2%, bet 2019.gadā - par 0,1 procentpunktu līdz 1,9%.

Francijas, Itālijas un Vācijas IKP pieauguma prognozes šim gadam samazinātas par 0,3 procentpunktiem katrai valstij, un līdz ar to Vācijai IKP pieaugums šogad tiek lēsts 2,2%, bet nākamgad - 2,1%, Francijai - 1,8% šogad un 1,7% nākamgad, bet Itālijai - 1,2% šogad un 1% nākamgad.

Lielbritānijas IKP pieauguma prognoze šim gadam samazināta par 0,2 procentpunktiem līdz 1,4%, bet nākamgad tiek lēsta ekonomikas izaugsme 1,5% apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu