Iesaka izvairīties no šaubīgiem darba piedāvājumiem ārzemēs (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēdējā pusgada laikā ievērojami pieaudzis to personu skaits, kas dodas uz ārvalstīm darba meklējumos.

Latvijas vēstniecībās ārvalstīs, kā arī Ārlietu ministrijas Konsulārajā departamentā pastiprināti pēc palīdzības vēršas Latvijas iedzīvotāji, kurus ir apkrāpušas gan Latvijas darbā iekārtošanās aģentūras, gan personas, kas cietušas neveiksmi, individuāli meklējot darbu, lūdzot palīdzēt atgriezties mājās. Ievērojot to, ka Latvijas valsts budžetā netiek paredzēti līdzekļi neatmaksājamas materiālās palīdzības sniegšanai personām, kuras ārvalstīs palikušas bez iztikas līdzekļiem, vēstniecība var palīdzēt sazināties ar radiniekiem un draugiem, lai meklētu iespējas cietušajam saņemt finansiālu palīdzību.

Ārlietu ministrija iesaka pirms izceļošanas ļoti rūpīgi iepazīsties ar nākamo darba devēju, atalgojumu, dzīvošanas apstākļiem, nepieciešamajiem izdevumiem. Noteikti jāinformē ģimenes locekļi un draugi par jauno dzīvesvietu un jāieplāno rezerves finanšu līdzekļi krīzes situācijai. Vēlams reģistrēties Ārlietu ministrijas Konsulārajā reģistrā, nodrošināties ar pases kopiju, apdrošināt dzīvību, veselību un mantu. Pirms izbraukšanas no Latvijas vajadzētu nodrošināties ar iespēju saņemt papildu materiālo palīdzību gadījumos, ja radīsies nepieciešamība. Plaša informācija gan par darba nosacījumiem, gan dzīves dārdzību ārvalstīs atrodama Nodarbinātības valsts aģentūras mājas lapā „www.nva.gov.lv". Turpat iespējams iepazīties ar to valstu sarakstu, kas ir atvērušas savu darba tirgu ārvalstniekiem. Jāatgādina, ka tajās valstīs, kas savu darba tirgu Latvijas pilsoņiem nav atvērušas, iekārtošanās darbā bez īpašas darba atļaujas var tikt atzīta pat par krimināli sodāmu nodarījumu ar attiecīgi smagām sekām. Valstis, no kurām visbiežāk tiek saņemtas sūdzības par darbā iekārtošanas aģentūru krāpniecisku rīcību, ir Īrija, Lielbritānija, Spānija, Vācija, arī Norvēģija.

Ārlietu ministrija vēlreiz atgādina, ka darbā iekārtošanās pakalpojumus var sniegt vienīgi tās firmas, kurām ir izsniegtas licences darbā iekārtošanai attiecīgajā ārvalstī. Šo firmu saraksts arī pieejams internetā „www.nva.gov.lv".

Savukārt, meklējot darbu internetā, aicinām izmantot Eiropas darba mobilitātes portālu „http://eures.europa.eu", kurā pieejama informācija par legālām darba vakancēm Eiropas valstīs.

Lai cīnītos pret krāpnieciskiem darījumiem darbā iekārtošanā ārvalstīs, Ārlietu ministrija aicina personas ziņot par šādiem pārkāpumiem. Personai ir jāvēršas ar iesniegumu ar situācijas aprakstu vai nu vēstniecībā, ja persona joprojām atrodas ārvalstīs, vai Nodarbinātības valsts aģentūrā vai Valsts policijā, ja persona ir atgriezusies Latvijā. Iesniegumam jāpievieno ar darbā iekārtošanas firmu noslēgtā līguma kopija. Ja tiek konstatēts, ka darbā iekārtošanas firma pakalpojumu sniegusi nekvalitatīvi, tai var tikt anulēta licence darbā iekārtošanai ārvalstī, kā arī var tikt izskatīts jautājums par personai radīto zaudējumu kompensāciju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu