Mācās, par to saņemot naudu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No septembra, iesaistoties NVA jaunajā pasākumā, nepilnu darba laiku strādājošiem ir iespēja apgūt jaunu kvalifikāciju un par to saņemt vēl stipendiju 70 latus mēnesī.

Šādu pasākumu uzsāk Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA), tajā iespēja piedalīties ir nevis bezdarbniekiem, bet cilvēkiem, kuri vismaz divus mēnešus jau strādā pusslodzi jeb nepilnu darba dienu.

NVA Cēsu filiāles pasākuma "Profesionālā apmācība bezdarba riskam pakļautām personām" koordinējošā eksperte Inguna Kaupuža skaidro: "To varētu dēvēt par profesionālo pilnveidi jeb iespēju strādājošajam iegūt jaunu profesiju. Piemēram, ja darba devējs uz nepilnu darba laiku algo pavāra palīgu, var veicināt darbinieka kvalifikācijas paaugstināšanu par pavāru, lietvedis var apgūt grāmatveža profesiju. Un ieguvēji būs abigan darba devējs, gan ņēmējs. Turklāt nav nepieciešama liela darba devēja iesaistīšanās. Vien nepieciešams apliecinājums, ka cilvēks patiešām strādā uzņēmumā pusslodzi vismaz divus mēnešus," skaidro I. Kaupuža un uzsver, ka šo apmācību apmaksā Eiropas sociālais fonds un NVA .

"Ne darba devējam, ne nodarbinātajam par izglītošanos nav jāmaksā. Turklāt cilvēks, kurš mācās, saņem katru mēnesi 70 latu stipendiju, kas tomēr ir arī neliels finansiāls atbalsts," bilst I. Kaupuža, skaidrojot, ka šajā pasākumā var iesaistīties visi komercnodarbinātie. Turklāt ne tikai darba devējs var pieteikt savus darbiniekus, arī paši strādājošie var nākt un interesēties. Šajā pasākumā pieteikusies restorānabāra SIA "Morics K" vadītāja Anda Zvejniece un uzņēmuma darbiniece.

"Diemžēl restorāns Cēsīs jau ilgāku laiku ir slēgts, jo nav apmeklētāju. Beigusies vasaras sezona, slēdzam vasaras terasi Rožu laukumā. Kaut gan jau vasarā strādājām pusslodzi, jo šovasar darba bija tiešām maz, nemaz nerunājot par rudeni, ziemu. Tā ka NVA piedāvājums ir nācis tieši laikā. Nolēmu, ka iesaistīšos šajā pasākumā, kā arī sev līdzi aicināju darbinieci. Sākumā gribēju pieteikties apgūt pavāra profesiju. Lai arī šajā jomā strādāju daudzus gadus, šīs profesijas izglītības dokumenta man nav. Nolēmu, ka izmācīšos par ēdināšanas pakalpojumu speciālisti," stāsta uzņēmēja un skaidro: "Kad pirmo reizi izdzirdēju par šo iespēju, nospriedu, ka tā nav domāta man. Taču apsvēru un sapratu, ka iespēja noder ne tikai maniem darbiniekiem, bet arī pašai. Arī pazīstamajiem uzņēmējiem saku, lai iesaista darbiniekus, lai piedāvā viņiem šo iespēju, jo nav jau noslēpums, ka daudziem uzņēmumiem samazinājies apgrozījums un arī darba apjoms. Turklāt nāk tumšā ziema, cilvēki jutīsies vēl nomāktāki, bet iespēja mācīties varbūt vismaz neļaus grimt lielākā pesimismā. Domāju, ka daudziem no svara ir arī 70 lati mēnesī, kurus valsts maksā. Tas ir labs piedāvājums, ņemot vērā situāciju," domās dalās uzņēmuma vadītāja.

Iespēju mācīties Cēsīs piedāvā mācību centrs "Buts" un "Turība". Mācību centra "Buts" Cēsu nodaļas vadītāja Ravita Blaževica skaidro, ka grupas tiks komplektētas un nodarbības rīkotas, pieskaņojoties kursantu vēlmēm. "Nodarbības var notikt no rītiem un vakaros, kā arī brīvdienās. Mēs pielāgojamies klienta varēšanai," saka R. Blaževica un uzsver, ka jau šobrīd tiek komplektētas vairākas mācību grupas, uz kurām aicina pieteikties. Jau oktobrī iespējams mācīties apsardzes darbā, apgūt ēdināšanas pakalpojumu speciālista zināšanas, pārdevēja, nagu kopšanas speciālista prasmes, kā arī iegūt atbildīgā speciālista par darba drošību uzņēmumā kvalifikāciju un datormācību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu