LM nākamgad prognozē vidēji 15% augstu bezdarba līmeni (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc šī brīža Labklājības ministrijas (LM) prognozēm, nākamgad vidējais reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā varētu būt 15%.

Kā liecina LM aprēķini, tas nozīmē, ka 2010.gadā nebūs ievērojama situācijas uzlabojuma, jo pagaidām LM prognozē, ka gada beigās reģistrētā bezdarba rādītāji varētu pieaugt līdz 16,4% jeb aptuveni 180 000.

Ņemot vērā to, ka ekonomiskās aktivitātes kritums bezdarba rādītājos atspoguļojas tikai ar nobīdi, tāpat kā pieaugums, tad plānots, ka situācija saglabāsies nopietna visa nākamā gada garumā.

Šī iemesla dēļ LM plāno 2010.gadā izvērst darba prakšu programmu pašvaldībās, kuru laikā bezdarbnieki saņem stipendiju 100 latu apmērā, lai atbalstītu tos bezdarbniekus, kas ir visnelabvēlīgākajā situācijā.

Īpaši jāņem vērā tas, ka bezdarbnieka pabalsta izmaksas periods lielai daļai bezdarbnieku tuvojas beigām vai jau ir beidzies, skaidro ministrijā. Turklāt pašreiz nav skaidri nosakāma budžeta samazinājuma ietekme uz reģistrēto bezdarbnieku skaitu, piemēram, kāds būs valsts pārvaldē no darba atbrīvojamo skaits valsts budžeta samazinājuma dēļ nākamgad vai līdz šā gada beigām.

Reģistrēto bezdarbnieku skaits samazināties šādos apstākļos var, ja notiks darbspējīgo emigrācija vai, ja, piemēram, reģistrētajam bezdarbniekam Bezdarbnieku un darba meklētāju likumā noteikto pienākumu nepildīšanas dēļ tiks atņemts reģistrēta bezdarbnieka statuss.

Jau ziņots, ka oktobra sākumā reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā ir sasniedzis 13,3% un kā bezdarbnieki ir reģistrēti 148 612 cilvēki.

Salīdzinājumam, septembra beigās bezdarba līmenis Latvijā bija 13,2% un reģistrēto bezdarbnieku skaits bija 147 754 cilvēki.

Visaugstākais reģistrētā bezdarba līmenis oktobra pirmajās dienās reģistrēts Rēzeknes novadā - 28,2%, Ludzas novadā - 24,7% un Krāslavas novadā - 20,2%.

Tāpat ziņots, ka gandrīz katrs otrais bezdarbnieks Latvijā atzīstas, ka ir nereģistrēts bezdarbnieks, liecina personāla atlases uzņēmuma "WorkingDay Latvia" mājaslapā veiktās aptaujas rezultāti.

No 1008 respondentiem, kuri piedalījās aptaujā, 34% atbildēja, ka ir nereģistrētie bezdarbnieki, 38% - ka ir reģistrējušies kā bezdarbnieki, bet 27% norādīja, ka nav bezdarbnieki.

Tas norāda uz to, ka faktiskais bezdarba līmenis valstī varētu būt teju divas reizes lielāks nekā oficiāli reģistrētais, uzsver "WorkingDay Latvia".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu