Skolēnu vidū populārākās profesijas - programmētājs, ārsts, radio diktors

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Šogad Ēnu dienā skolēnu vidū populārākās profesijas bija programmētājs, ārsts un radio diktors, informēja izglītības organizācijā «Junior Achievement Latvija».

Šogad ēnotājus ar dažādām profesijām iepazīstinās 1542 ēnu devēji no visas Latvijas, kas ir par 17% vairāk nekā 2017.gadā, kopumā piedāvājot 8044 vakances. Liela bija arī skolēnu interese par Ēnu dienu - portālā «www.enudiena.lv» šogad reģistrējušies 49 000 potenciālo ēnotāju iepretim pagājušā gada 41 500 ēnot gribētājiem. Visvairāk ēnotāju šogad pieteikušies no Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas, Rīgas Valsts 2.ģimnāzijas un Jelgavas Valsts ģimnāzijas. Aktīvākas ēnotājas ir meitenes - 65 % no Ēnu dienas dalībniekiem.

Šogad pieprasītākās profesijas skolēnu vidū ir programmētājs (294 pieteikumi), ārsts (274), radio diktors (255), gaisa kuģa stjuarts (204), fizioterapeits (177), sabiedrisko attiecību speciālists (153), ugunsdzēsējs (146), arhitekts (132), jurists (130), neatliekamās medicīnas palīdzības ārsta palīgs (125).

Savukārt ēnu devēju piedāvātākās profesijas ir sabiedrisko attiecību speciālists (162 vakances), projektu vadītājs/direktors (124 vakances), ugunsdzēsējs/glābējs (118 vakanču), programmētājs (105 vakances), iestādes vadītājs (97 vakances), ārsts (92 vakances), farmaceits (91 vakance), neatliekamās medicīnas palīdzības ārsta palīgs/feldšeris (87 vakances), bibliotekārs (83 vakances), policijas inspektors (77 vakances).

Organizācijas vadītājs Jānis Krievāns atzina, ka pēdējos gados vērojama pozitīva tendence ēnot profesiju pārstāvjus - speciālistus, ne tik daudz vadītājus, atpazīstamas personības vai politiķus. Tāpat ministra ēna vairs nav jauniešu pieprasītāko vakanču vidū. Skolēni aptaujās izsaka vēlmi Ēnu dienā redzēt īsto profesijas ikdienu, ne darba devēja sarīkotu «teātri» - uzņēmuma reklāmas pasākumu. Krievāna ieskatā tas vēlreiz apliecina, ka vairums jauniešu ēnu dienu uztver nopietni un šo pieredzi patiesi izmanto savas karjeras plānošanai un nākotnes profesijas izvēlei.

Aktīvākie ēnu devēji šogad ir Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, piedāvājot ēnot 141 darbinieku, Jelgavas pilsētas pašvaldība - 129, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests - 90, AS «Swedbank» - 73 un Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) - 42 darbiniekus.

Šogad otro gadu skolēniem no Latvijas bija iespēja pieteikties uz ēnas vietu ārpus Latvijas. Šoreiz tādu iespēju deva RTU, kas piedāvāja vidusskolēniem, kuri interesējas par augstas enerģijas daļiņu fizikas pētījumiem, doties uz Šveici, Ženēvu, un ēnot RTU pētniekus, kuri strādā Eiropas Kodolpētniecības centrā (CERN).

Ēnu dienas mērķis ir veicināt skolēnu izglītības satura sasaisti ar reālo dzīvi, palīdzot skolēniem mērķtiecīgi plānot savu karjeru, izdarīt izvēli par savu nākotnes profesiju un atbilstoši sagatavoties darba tirgum. Darba devējiem savukārt tā ir laba iespēja veidot sava uzņēmuma atpazīstamību un piesaistīt nākamos kolēģus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu