Karjeras jautājums: kā runāt ar priekšnieku par...

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mēs turpinām jūs iepazīstināt ar lasītājus vilinošiem jautājumiem, saistītiem ar karjeru un darbu. Šoreiz jūs varēsiet uzzināt, kā pareizi vadīt sarunu ar savu priekšnieku par dažādām tēmām: algas paaugstinājumu, papildus projektiem ārpus pamatdarba, karjeras izaugsmes iespējām, kā arī konfliktsituāciju risināšanu darbā.

Atbildes sniedz ABLV Bank, AS Personāla nodaļas vadītāja Dace Rūķīte-Kariņa.

ABLV Bank

1. Labdien, 4 gadus strādāju IT uzņēmumā par personāldaļas vadītāju, algu raksturotu kā normālu, bet ne ļoti labu, ņemot vērā, ka esmu uzcītīgs un ilggadējs darbinieks. Mani interesē jautājums, kādu stratēģiju izvēlēties, ejot pie priekšnieka ar mērķi prasīt algas pielikumu. Vai, Jūsuprāt, labāk iet kareivīgi un pārliecināti, ka man tas pienākas, vai mēģināt pazemīgāk, skaidrojot, ka daru tik daudz un labi, esmu uzticīgs darbinieks, vai būtu iespējams pielikt pie algas? Un kā ir ar «visu vai neko» soli - vai uzreiz minēt, ka pretējā gadījumā eju prom no darba, vai arī tas darba devēju drīzāk sanikno, ne pamudina pielikt. Gaidīšu atbildi, paldies!

Antra, 47 gadi

Labdien, Antra!

Strādājot 4 gadus uzņēmumā par personāldaļas vadītāju, Jūs noteikti zināt, kāda ir uzņēmuma atalgojuma politikas stratēģija - vai ir noteikts regulārs atalgojuma pārskata periods. Jāņem vērā arī, kādi ir uzņēmuma darbības rādītāji – vai uzņēmums šobrīd var atļauties paaugstināt atalgojumu darbiniekiem. Ja nav noteikts atalgojuma regulārs pārskats, piemēram, reizi gadā, Jūs varat to ierosināt. Lai darba devējs pārskatītu atalgojumu, jābūt pamatojumam un salīdzinājumam – datiem par atalgojumu Jūsu nozares darbinieku darba tirgū. Ja atalgojums uzņēmumā ir zemāks par tendenci darba tirgū, tad, domājams, Jums ir augsta darbinieku mainība un tas ir nopietns arguments sarunai par atalgojuma pārskatīšanu.

Es ieteiktu risināt šo jautājumu ne tikai savā kontekstā, bet attiecībā uz visiem darbiniekiem un katrā ziņā ne kareivīgā veidā.

2. Labdien!

Šobrīd meklēju pamata darba vietu, kur esmu darba ņēmējs, lai to apvienotu ar saviem esošajiem projektiem. Pastāstiet, lūdzu, kāds būtu labākais veids, kā veidot sarunu ar potenciālo darba devēju par iespējamo darbu apvienošanu ar projektiem, kuri nav saistīts ar pamatdarba sfēru ? Pateicos iepriekš par atbildi!

Ar cieņu,

Aleksejs

Labdien, Aleksej!

Personāla atlases intervijā Jums atklāti jāpastāsta par saviem projektiem, ar kādu jomu tie ir saistīti, vai neradīsies interešu konflikts ar potenciālo amatu, uz kuru kandidējat. Lielākoties darba devēji ir uzstādījuši prasības, kas neļauj bez saskaņošanas savienot pamata darbu ar blakus darbu. Darba devējam nevajadzētu būt iebildumiem pret blakus darbu, ja tas netraucē pamata darba izpildi. Kā arī jāņem vērā, ka papildus darbs var pasliktināt pamata darba izpildes kvalitāti. Piemēram, ja darbinieks katru dienu pēc 8 darba stundām pamata darbā vēl strādās papildus darbu, līdz ar to nebūs pietiekami atpūties, tas savukārt var ietekmēt pamata darba izpildes kvalitāti. Šādā gadījumā darba devējs var atteikt Jums iespēju strādāt blakus darbu.

3. Labdien!

Vēlos iespējami ātri kāpt pa karjeras kāpnēm un pierādīt, ka varu būt ne vien laba asistente, bet arī projektu vadītāja. Vai tas, ka uz darbu nākšu ātrāk par visiem citiem, bet mājās iešu vēlāk, pat ja nekā īsti darāma nav, pietiekami nodemonstrēs manu centību, lai saņemtu paaugstinājumu ātrāk nekā to paredz uzņēmuma politika? Vai ir kādi droši paņēmieni, kā iemantot vadības atzinību un strauji virzīties augšup pa karjeru?
Marta

Jūsu centību un attieksmi pret darbu demonstrēs padarītā darba kvalitāte, termiņu ievērošana, atsaucība, bet darba vietā «atsēdētais» laiks noteikti nebūs Jūsu karjeras attīstības kritērijs. Ja uzņēmumam ir noteikta darbinieku karjeras attīstības politika, tad kāpēc lai Jūsu gadījumā būtu izņēmumi? Lai kļūtu par projekta vadītāju, jāattīsta vairākas svarīgas kompetences, tāpēc, Marta, profesionālo karjeru var attīstīt arī horizontāli, apgūstot jaunas lietas, uzņemoties papildus atbildību. Šādas horizontālas karjeras attīstībai droši sekos arī vertikāla attīstība, t.i. kļūsiet no asistentes par projekta vadītāju.

4. Strādāju pilnu slodzi un nevaru sūdzēties par darbu trūkumu – darāmā vienmēr pietiek. Taču paralēli darbam vēlos nākamajā mācību gadā sākt arī studijas nepilna laika studiju programmā, kas man palīdzēs virzīties augšup pa karjeras kāpnēm. Vai šādos apstākļos man ir tiesības darba devējam lūgt papildus brīvdienas, lai varu apmeklēt lekcijas? Vai man ir tiesības lūgt, lai mana darba apjoms uz studiju laiku tiek samazināts, nesamazinot algu?

Studente

Labdien, Studente!

Tas ir apsveicami, ka vēlaties sākt studijas. Nepilna laika studijas vairākās augstākajās mācību iestādēs ir iespējams apmeklēt sestdienās un darba dienu vakaros. Tas netraucētu Jūsu darbam. Par papildus brīvdienām, lai varētu apmeklēt lekcijas, Jums ir jāvienojas ar savu vadītāju. Varbūt Jūsu uzņēmuma darba kārtības noteikumi paredz papildus brīvas dienas studējošiem darbiniekiem? Manuprāt nebūtu pareizi lūgt darba devējam samazināt darba apjomu, bet atalgojuma atstāt nemainīgu. Svarīgi ir abām pusēm (darba devējam un darbiniekam) vienoties par reālu iespēju savienot darbu ar mācībām un apspriest visus ar to saistītos aspektus.


5. Labdien! Man ir 54 gadi un esošajā darba vietā strādāju vairāk nekā 10 gadus. Darbs saistīts ar pakalpojumu pārdošanu un komunikāciju ar klientiem. Kolektīvā esam 10 cilvēki. Komunikācijā ar klientiem veidojas ļoti labas attiecības, un vairāku gadu laikā man izveidojusies sava klientu bāze. Darbs patīk, neskatoties uz zemo algu. Bet brīžiem ir ļoti saspīlētas attiecības ar priekšnieku un liekas, ka viņš vispār nevērtē mani kā speciālistu un neciena kā cilvēku. Piemēram, jaunām darbiniecēm (arī pēc vecuma jaunām) viņš var piedot pat lielas kļūdas dokumentos un ikdienas darbā, bet uz mani un vēl dažām kolēģēm atļaujas bļaut pat sakarā ar mazām neskaidrībām, vai slikta noskaņojuma dēļ. Šāda negodīga attieksme ir pretīga! Es neesmu konfliktu cilvēks un ,varbūt, ir iespēja uzlabot tās attiecības? Kā pareizi uzvesties konflikta laikā un vadīt sarunu ar priekšnieku lai atrisināt situāciju un uzlabotu attiecības?
Ar cieņu, T.

Labdien, T!

Par savām kļūdām katram pašam ir jāatbild un tam nevajadzētu būt saistītam ar darbinieka vecumu. Cieņu un vadītāja atzinību ir jāiegūst ar darba kvalitāti, attieksmi pret darbu un kolēģiem. Nav pieļaujama situācija, ka vadītājs komunicē ar saviem darbiniekiem nepiedienīgi, tai skaitā, paceļot balsi. Jums ir tiesības norādīt vadītājam, ka šāds savstarpējas komunikācijas stils Jūs aizvaino un pazemo. Lai uzlabotu savstarpējās attiecības, ir jāvēlas iesaistīties abām pusēm, pretējā gadījumā pozitīva rezultāta nebūs. Es ieteiktu, situācijā, kad vadītājs atkārtoti runā ar Jums paaugstinātā balss tonī, vadīt savas emocijas un nepatiku, savaldīties un atbildēt mierīgi un pieklājīgi. Reizēm šāda rīcība var likt vadītājam paskatīties uz sevi no malas un saskatīt savu nespēju valdīt pār savām emocijām. Lai uzlabotu mikroklimatu uzņēmumā, ir nepieciešama atklāta savstarpēja saruna ar vadītāju. Tikai tā Jūs varēsiet izprast cēloņus viņa attieksmei pret darbiniekiem.

Ja jūs satrauc kāds jautājums sakarā ar darbu un karjeru, sūtiet savus stāstus un jautājumus uz karjera@tvnet.lv un lasiet atbildes no speciālistiem sadaļā «Karjeras jautājums».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu