Karjeras jautājums. Vasara + darbs = ?

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Vasara, tas ir īpašs laiks gandrīz jebkuram cilvēkam. Glancētos žurnālos var izlasīt desmitiem ideju, kā jautri un vērtīgi izmantot trīs mēnešus, kad raksturīgs emocionāls kāpums, saule un organisms ir bagātināts ar vitamīniem. Vieni iesaka ceļot, sauļoties un visādi baudīt dzīvi, bet, ja gadījumā nav vēlmes vai iespējas pavadīt daudz laika pludmalē vai dārzā, tad vasara mēdz kļūt par piemērotu laiku personīgo mērķu sasniegšanai: jauna darba meklējumiem un naudas pelnīšanai, kvalifikācijas paaugstināšanai jebkurā vecumā, jaunu valodu apguvei vai pat labu darbu veikšanai – piemēram, kļūt par asins donoru.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

1. «Darba intervijas grūtības»

Labdien! Studēju Latvijas Universitātē un esmu strādājusi dažādos darbos no 18 gadu vecuma. Gandrīz katrā intervijā tiek uzdoti vienādi jautājumi, bet neesmu līdz šim atradusi to labāko veidu, kā darba devējam parādīt savu motivāciju. Kā lai pareizi atbild uz tādiem jautājumiem kā «Kā tu reaģētu saspringtos darba apstākļos?» - katrs darbs ir citādāks un, kamēr neesmu iestrādājusies, ir grūti pateikt, vai arī «Kādi ir tavi nākotnes plāni saistībā ar šo uzņēmumu?» - ir grūti godīgi atbildēt uz šādu jautājumu, jo studenti bieži vien izvēlas tādas darba vietas, kas nosedz rēķinus, un netaisās šāda veida darbu darīt visu mūžu, nerunājot pat par izaugsmi? Paldies jau iepriekš!

Marita

Labdien, Marita!

Marita, tas ka Jums ir dažāda veida darba pieredze, ir nozīmīgs un vērtīgs fakts. Motivāciju strādāt Jūs varat apliecināt tikai ar godīgām atbildēm intervijās, jo tikai Jūs varēsiet pastāstīt par savu motivāciju. Būs jautājumi par darba situācijām, kādas vēl neesat piedzīvojusi līdzšinējā pieredzē, līdz ar to arī atbildei ir jābūt atklātai un patiesai. Uz jautājumu: «Kā tu reaģētu saspringtos darba apstākļos?» - padomājiet, kā Jūs justos vai rīkotos, ja īsā laikā ir jāizdara liels daudzums lietu, - vai tas Jūs mobilizētu darbam, vai tas Jūs darītu nervozu, vai Jūs lūgtu kāda palīdzību... Iedomājoties šādas reālas dzīves situācijas, Jūs spēsiet atbildēt uz jautājumu. Nav pareizas vai nepareizas atbildes, ir Jūsu viedoklis un Jūsu pieredze. Un tā mēģiniet rast atbildes uz citiem darba interviju jautājumiem.
Sava jautājuma nobeigumā Jūs rakstāt, ka studenti izvēlas tādas darba vietas, kur nopelnot varētu segt savus rēķinus, un nesaista savu nākotni ar attiecīgo darba vietu. Piekrītu, bet mēdz būt arī situācijas, kad studenti mērķtiecīgi meklē darba iespējas uzņēmumos, kuru darbība ir saistīta ar viņu nākotnes profesiju. Šīs ir divas atšķirīgas lietas un darba motivācijas: viena īstermiņa, kuras mērķis ir tikai nopelnīt, un otra - ilgtermiņa, veidot savu karjeru attiecīgā uzņēmumā.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Kā palīdzēt tēvam atrast vēlamo darbu 50 gadu vecumā?

Mans tēvs jaunībā mācījies inženierzinības, bet savā jomā nekad nav strādājis. Līdz krīzes laikam vadījis savu uzņēmumu, tagad pēdējos gados iesaistījies dažādos projektos, tomēr stabilu darbu dabūt nevar. Tēvam ir nedaudz pāri 50, un, piesakoties uz vakancēm, kas atbilstu izglītībai, nav vēlmes ne pašam tēvam, ne arī darba ņēmējiem, jo laiks un inovācijas ir pilnībā pārvērtis šo sfēru un tēva zināšanas arī ir izsīkušas. Un jaunu, pašam savu uzņēmumu attīstīt arī nav drosmes. Ko darīt šajā gadījumā? Vai ieteikt tēvam iet studēt un apgūt jaunu arodu? Kas varētu palīdzēt tēvam atrast piemērotu vakanci?

Artis

Labdien, Arti!

Inženierzinības ir ļoti pieprasītas darba tirgū, žēl, ka Jūsu tēvam vairs nav intereses par šo sfēru. Ja Jūsu tēvs ir vadījis savu uzņēmumu, tas nozīmē, ka viņam ir iegūtas daudzas profesionālās kompetences, kas nepieciešamas vadītājam. Līdzšinējā darba pieredze dažādos projektos arī liecina par viņa spējām. No tik vispārēja apraksta ir grūti ieteikt kādu konkrētu rīcību, bet, apmeklējot konsultantu profesionālās karjeras centros, varētu izkristalizēties Jūsu tēva stiprās puses un tas palīdzētu saprast, kādā virzienā jāmeklē darbs. Protams, var domāt par studijām vai jauna aroda apguvi, bet cilvēkam pusmūžā jau ir pietiekama bagāža – uzkrātas gan teorētiskās zināšanas, gan dzīves pieredze. Šobrīd jāpalīdz viņam atrast pareizo virzienu, un tad meklēt darbu jau būs daudz vienkāršāk. Lai Jūsu tēvam veicas!

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Vai darba devējam jāmaksā par svešvalodu kursiem?

1) Sveiki! Es savā darba vietā strādāju jau vairāk nekā piecus gadus. Līdz šim svešvalodu zināšana nebija obligāta, pietika ar latviešu un krievu. Tagad man nāksies strādāt ar angliski runājošu klientu, un tas manī rada pamatīgu stresu. Es nepārvaldu angļu valodu vajadzīgajā līmenī – lai vadītu sapulces, rakstītu atskaites u.tml. Skolā mācījos vācu valodu, angļu vienmēr bija otrajā vietā. Esmu gatava saņemties un īsā laikā uzlabot valodas zināšanas, bet kursi tomēr maksā naudu, ko nevaru tagad atļauties. Varbūt mans uzņēmums varētu apmaksāt tos kursus? Kā ir pēc likuma, pēc ētikas normām? Baidos, ka zaudēšu darbu.

Vāciete

2) Strādāju bankas klientu apkalpošanas centrā. Lielākoties veicu ierastas, nesarežģītas procedūras ar Latvijas iedzīvotāju darījumu apkalpošanu. Ikdienā viss darbs notiek latviešu vai krievu valodā. Taču ļoti vēlos pilnveidot savas angļu valodas zināšanas un apgūt itāļu valodu. Vai darba devējam varu lūgt apmaksāt man šādu valodu kursu apguvi? Paldies!

O.

Labdien!

Lai vadītu sapulces un rakstītu atskaites, svešvaloda ir jāzina augstā līmenī. Protams, ir intensīvie svešvalodu kursi, kuros māca biznesa valodas terminoloģiju un sarakstes kultūru, kā arī attīsta komunikācijas prasmi. No savas puses, lai īstenotu šo mērķi, Jums būs jāziedo savs brīvais laiks un jābūt stiprai gribai apgūt angļu valodu.

Darba likumā ir noteiktas darba devēja un darbinieka tiesības un pienākumi, kas saistīti ar apmācībām, lai celtu darbinieka profesionālo kompetenci darba pienākumu veikšanai. Izlasiet to un atklāti ar savu vadītāju pārrunājiet visus nosacījumus – kas tiek gaidīts no Jums un kāda būs darba devēja līdzdalība.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Kolektīva asins nodošana – kāpēc ne?

Labdien, Dace!

Redzēju sociālajos tīklos, ka Jūsu bankā pagājušonedēļ notika asins donoru diena. Mana arī ir doma organizēt mūsu kolektīvam līdzīgu akciju - aiziet visiem kopā uz donoru centru un nodot asinis. Bet ne visi kolēģi atbalsta manu iniciatīvu - kāds vēlas aiziet viens pats, nevis rīkot no tā akciju, kāds žēlojas par veselību. Kā man pārliecināt kolēģus par to, ka tāds kopīgs notikums būtu labs saliedēšanas pasākums? Uzskatu, ka arī tie, kam nav laba veselība, var aiziet līdzi vienkārši morāla atbalsta dēļ. Lūdzu, pastāstiet par bankas pieredzi šajā jautājumā.

Labdien!
Jā, taisnība, mēs organizējām kolektīvu donoru dienu saviem darbiniekiem. Nekādus īpašus aģitēšanas vai pārliecināšanas pasākumus gan neveicām. Savā iekšējā portālā mēnesi iepriekš publicējām informāciju, ka organizēsim šādu labdarības projektu un aicinām piedalīties.
Šai akcijai mērķis bija gan papildināt asins banku, gan mudināt darbiniekus būt sociāli atbildīgiem. Lai to visu īstenotu, mēs sazinājāmies ar Valsts asinsdonoru centru un, saņemot viņu piekrišanu atbraukt pie mums un uz vietas bankā organizēt šādu pasākumu, aptaujājām darbiniekus, lai noskaidrotu, vai būs interese un vēlme piedalīties. Mums par zināmu pārsteigumu, vēlmi iesaistīties šajā akcijā pauda vairāk nekā 160 darbinieki – un vairums plānoja kļūt par donoriem pirmo reizi. Protams, aizpildot anketu un izejot ārstu pārbaudi, daļai darbinieku tika liegta šī iespēja dažādu iemeslu dēļ (paaugstināts asinsspiediens, lietoti medikamenti, nepietiekams ķermeņa svars u.c.). Rezultātā asins nodeva gandrīz 90 cilvēki. Daļa darbinieku saņemtās «donora paciņas» un materiālo atlīdzību arī ziedoja labdarībai. Valdīja jautra atmosfēra un milzīga kopības sajūta vienlaicīgi ar apziņu, ka kopīgi darām sabiedrībai ļoti noderīgu lietu. Asinsdonoru centra darbiniekiem bija jāstrādā tiešām intensīvi, un vakarā, kad bija apkalpoti visi donori, viņi bija patiesi pārsteigti par mūsu darbinieku saliedētību un komandas garu. Ar savu sniegto artavu varēsim palīdzēt vairāk nekā 200 cilvēkiem.
Esmu pārliecināta, ka Jūsu kolēģi atsauksies aicinājumam un arī aktīvi pieteiksies tik ļoti nepieciešamajai asins bankas papildināšanai. Vēlu veiksmi!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu