Noskaidrots, kura ir šogad pieprasītākā profesija!

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Šogad pieprasītākā profesija ir programmētājs, liecina Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) izstrādātais darba devēju ieteikto studiju programmu un izglītības iestāžu tops.

Visvairāk jeb 132 darba devēju ieteikumi bija par programmētāja profesiju. Darba devēju biežāk minēto profesiju lokā ir informācijas un komunikāciju tehnoloģiju specialitātes. Tāpat šogad darba devēji vairāk izvēlējušies ar loģistiku, būvniecību, tūrismu un pārtikas ražošanu saistītas profesijas.

Tomēr daudz ieteikumu bija arī par dažādām uzņēmuma darbību atbalsta profesijām, tostarp mārketingu, finansēm un grāmatvedību. Topa veidotāji uzsvēra, ka šīs profesijas un izglītības iestādes, kur tās apgūt, ir bieži ieteiktas, jo tieši šajās jomās ir grūti atrast zinošus un kvalificētus speciālistus.

Visaugstāko atzinību darba devēji izrāda Rīgas Tehniskajai universitātei, tai seko Latvijas Universitāte, Latvijas Lauksaimniecības universitāte, biznesa augstskola «Turība» un Banku augstskola.

Topā visvairāk novērtē Rīgas Tehniskās universitātes datorzinātņu programmu. Top 10 ir Latvijas Universitātes datorzinātņu, komunikācijas, tiesību un vadības zinātņu programmas, biznesa augstskolas «Turība» tūrisma un viesmīlības vadības programma, Banku augstskola uzņēmējdarbības vadības un finanšu programmas, Rīgas Ekonomikas augstskolas bakalaura programma ekonomikā un uzņēmējdarbības vadībā un Rīgas Tehniskās universitātes būvniecības studiju programma.

LDDK uzsver, ka darba devēji sāk akcentēt profesionālās izglītības kvalitāti, jo šogad aktīvi izteikuši pozitīvus balsojumus par tehnikumiem un koledžām, tā norādot profesionālās izglītības aizvien pieaugošo pozitīvo lomu izglītībā.

Izglītības iestāžu top 20 ierindojusies Rīgas Tehniskā koledža, Rīgas Celtniecības koledža, Latvijas Kultūras koledža, Alberta koledža, kā arī Rīgas Valsts tehnikums.

«Tautsaimniecības attīstību arvien būtiskāk ietekmē neatbilstības starp darbaspēka pieprasījumu un piedāvājumu – veidojas speciālistu pārpalikums humanitāro un sociālo zinātņu jomās, izteikti trūkst augstas kvalifikācijas dabaszinātņu, informācijas tehnoloģiju un inženierzinātņu speciālistu un darbaspēka ar profesionālo izglītību, ievērojams skaits jauniešu nonāk darba tirgū bez profesijas, un ir liels mazkvalificētā darbaspēka īpatsvars. Lai sekmētu straujāku ekonomikas izaugsmi, Latvijai ir nepieciešams darbaspēks ar izcilu izglītību. Izglītības izvēle jauniešiem jāveic ļoti atbildīgi – rūpīgi apsverot, vai attiecīgajā profesijā Latvijā būs darbs. Ar dabaszinātņu, inženierzinātņu, kā arī profesionālo izglītību jau pašlaik ir vieglāk atrast labi atalgotu darbu,» teica ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

LDDK sadarbībā ar Latvijas karjeras un izglītības portālu «Prakse.lv» un «Statoil» atbalstu piekto gadu izvēlas labākās darba devēju ieteiktās studiju programmu un izglītības iestāžu topu, kas sniedz skolu absolventiem ieskatu, kur jaunietim apgūt izvēlēto profesiju.

Darba devēju ieteiktāko skolu un studiju tops tiek veidots, lai nodrošinātu jauniešiem nepastarpinātu informāciju par darba tirgu, palīdzot turpat 31 tūkstotim pamatskolu, vidusskolu un profesionālo izglītības iestāžu absolventiem šovasar izdarīt pareizo tālākās izglītības izvēli, kas rezultētos veiksmīgā karjerā.

LDDK ir Latvijas lielākā darba devēju organizācija. Tās biedri nodarbina 43% no visiem Latvijas darbaspējīgajiem iedzīvotājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu