Flirts un tusiņi ar kolēģiem. Kur ir robeža?

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Bieži vien mēs darbā pavadām lielāko dienas daļu. Neesam roboti, tāpēc papildus darba attiecībām izveidojas gan draudzīgas, gan romantiskas attiecības. Kā pareizi atdalīt sarunas par darbu un ģimeni, hobijiem, tajā pašā laikā saglabājot kolēģu cieņu, vai drīkst ballēties un lietot alkoholu kopā ar kolektīvu un doties ciemos pie priekšnieka? Un visvilinošākā situācija – uzmanības apliecinājumi un flirts no vadītāja: kā reaģēt?! ABLV Bank personāla nodaļas vadītāja Dace Rūķīte-Karinā atbild uz lasītāju delikātiem jautājumiem par attiecībām ar kolēģiem.

Ja Tev ir interesanta situācija darbā, tad sūti tās aprakstu un savus jautājumus uz karjera@tvnet.lv un mūsu eksperti noteikti sagatavos atbildes.

Sveiki! Vēlos izkratīt sirdi un uzdot jautājumu. Lieta tāda, ka tikko esmu sākusi strādāt jaunā darba vietā. Viss mani apmierina - gan kolektīvs un alga, gan darba pienākumi. Tomēr ir viena lieta, par kuru esmu samulsusi un nezinu, kā tikt ar to galā. Mans jaunais priekšnieks ir vīrietis, pie tam ļoti simpātisks. Esmu pamanījusi, ka, paliekot divatā, viņš ar mani koķetē un visādos veidos izrāda uzmanību. Katru reizi apmulstu un nesaprotu, kā uz to reaģēt? Kā jau minēju, arī viņš man ir simpātisks, bet nekad neatļaujos atbildēt viņa flirtam. Ļoti nevēlos, lai tas ietekmē manu karjeru uzņēmumā, jo šeit strādāt man tiešām patīk un nevēlos iet prom. Kā lai rīkojos? Vai par to runāt atklāti ar priekšnieku, vai turpināt izlikties, ka flirtu un simpātijas nemanu?

Meitene S.

Labdien, Meitene S.

Jūsu situācija nav viennozīmīga. Bieži vien dienesta romāniem, īpaši ar augstāk stāvošu priekšniecību, nav tie veiksmīgākie nobeigumi. Ja Jums ļoti patīk šī brīža darbs, atalgojums un kolektīvs, tad apdomājiet labi, vai esat gatava no tā visa atteikties. Tīri cilvēciski ir jauki ļauties simpātijām un flirtam, bet darba vieta nebūtu šim mērķim pati piemērotākā. Es tomēr ieteiktu nejaukt darbu ar privātām attiecībām – īpaši vēl, strādājot viņa pakļautībā. Tas var radīt Jums problēmas sastrādāties ar citām kolēģēm. Vadītāja attieksme pret Jums būs citāda nekā pret pārējiem, un tas savukārt radīs ļoti neveselīgu mikroklimatu. Es Jūsu situācijā turpinātu pildīt savus darba pienākumus un izliktos nemanām viņa flirtu un simpātijas. Otrs Jūsu piedāvātais variants - atklāta saruna - arī ir ar grūti prognozējamu iznākumu, jo Jūs varat aizskart vīrieša pašlepnumu un tas var ļoti nopietni atsaukties uz Jūsu turpmāko darbu šā vadītāja pakļautībā.

Ja jūsu simpātijas būs abpusēji nopietnas, tad Jūs tāpat nespēsiet tām pretoties un būs jāpieņem lēmums, ko darīt tālāk… Pareizo un īsto atbildi, kā rīkoties šādā situācijā, zināt tikai Jūs pati. Uzticieties sev!

Sveiki! Nesen kļuvu par nodaļas vadītāju, agrāk ar šiem cilvēkiem neesmu strādājis kopā. Mani kolēģi ir lielākoties jauni cilvēki, kuriem patīk koncerti, tusiņi, krogi utt. Viņiem savā starpā ir labas attiecības, un viņi reizi mēnesī iet kopā iedzert alu vai kokteiļus, papļāpāt par dzīvi un atpūsties. Pasauca līdzi arī mani, bet es nezinu, vai būtu pareizi lietot alkoholu kopā ar padotajiem. Baidos, ka mani pārtrauks uztvert par vadītāju. Vienu reizi jau sameloju, ka jāsēž ar bērnu, bet nākamreiz man būs jāiet. Ko man darīt – iet un tusēt vai ieņemt stingra vadītāja pozīciju?

Paldies. Leonīds

Labdien, Leonīd!

Ienākot jaunā kolektīvā, nevajadzētu lauzt esošās tradīcijas. Autoritāti kolēģu acīs iegūsiet ar savu profesionalitāti. Kopīgi pavadīts vakars ar kolēģiem jūs satuvinās un palīdzēs ātrāk iejusties kolektīvā. Jau pašā sākumā ar savu uzvedību un attieksmi Jums ir skaidri un nepārprotami jāliek noprast, ka darbs un privātas lietas ir jānošķir. Tas nozīmē tikai to, ka ārpus darba nevajag censties būt vadītājam, tā ir Jūsu loma darbā, bet atpūtā – esat Jūs pats. Sākumā var gadīties, ka kāds no kolēģiem vēlēsies pārkāpt šo robežu, tad Jūs nepārprotami, bet ļoti taktiski ar savu rīcību nodemonstrējiet savu šī brīža vadītāja lomu. Ja Jūs vienlīdzīgi izturēsieties pret visiem savā pakļautībā esošajiem kolēģiem, viņi ļoti ātri sapratīs, kad esat vadītājs, bet kad – vienkārši Leonīds. Pats būtiskākais – nespēlējiet vadītāju, bet centieties tāds patiesi būt – palīdziet kolēģiem ar padomu, aizstāviet, ja nepieciešams, izsakiet aizrādījumus korekti – kritizējiet darba izpildes kvalitāti, bet ne personību, nebaidieties vaicāt saviem padotajiem padomu, uzklausiet viņu viedokļus.

Labdien! Ieņemu kompānijā diezgan augstu amatu, zinu, ka mani ciena gan kolēģi, gan augstāka vadība. Mans priekšnieks (valdes priekšsēdētājs) sauc mani uz ģimeņu tusiņu brīvdienās. Es baidos, ka tas sabojās profesionālas attiecības, jo dzirdēju, ka viens no veidiem saglabāt augstu amatu uz ilgu laiku ir nepieļaut familiāras attiecības ar vadību. Ja atteikšos ar pamatojumu, ka vēlos saglabāt vien profesionālas attiecības, vai tas neaizvainos viņu? Kāds ir Jūsu viedoklis par šādiem ārpusdarba pasākumiem?

Ģirts

Labdien, Ģirt!

Pilnībā saprotu Jūsu bažas. Tas ir ideāli, ja ir iespējams nejaukt darba un privātās lietas, t.sk. attiecības, bet dzīvē ne viss ir ideāli. Jums ir jāspēj pielāgoties situācijai, neaizvainojot nevienu un tajā pašā laikā paliekot korektam. Jūsu priekšnieka privātas viesības vēl nenozīmē, ka Jums ir jāpieļauj familiāras attiecības darbā. Izdomājot nepamatotus atteikumus, agri vai vēlu tas atklāsies un tad situācija nebūs patīkama, jo būsiet aizvainojis sava priekšnieka labvēlību. Es Jums ieteiktu turpināt godprātīgi pildīt savus pienākumus, darbā ievērot subordināciju un biznesa ētiku, to novērtēs Jūsu kolēģi un vadība. Šāda attieksme tikai cels Jūsu vērtību, un ar savu piemēru Jūs paudīsiet skaidru nostāju darba un privāto attiecību kontekstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu