Sociāli tīkli darbā – labums vai ļaunums?

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Sociālie tīkli kļuvuši par neatņemamu mūsdienīgas dzīves sastāvdaļu. Ikdienā sekojam ziņām un sarakstāmies ar draugiem un pat klientiem sociālajā tīklā Facebook, publicējam skaistas bildes Instagramā un veidojam biznesa kontaktus Linkedinā. Aizvien retāk darba devēji bloķē sociālos tīklus darba vietās, jo tos ir iespējams izmantot darba vajadzībām. Mūsdienās pat ir izveidojusies profesija – sociālo tīklu menedžeris. Bet kāds ir personāla vadības speciālista redzējums par sociālajiem tīkliem? ABLV Bank personāla daļas vadītāja Dace Rūķīte-Kariņa atbild uz tvnet.lv lasītāju jautājumiem par šo tēmu.

Ja Tev ir jautājumi par karjeru un darba attiecībām, tad raksti mums uz karjera@tvnet.lv un mūsu eksperti noteikti sagatavos atbildes.

1. Labdien!

Esmu darba meklējumos, sastādīju CV, nosūtīju uz vēlamām darba vietām, zvanu pagaidām nav. Draudzene saka, lai pārbaudu savus profilus sociālajos tīklos, vai tur nav kaut kas biedējošs. Paskatījos, visam it kā jābūt ok. Jā, es ļoti interesējos par ezotēriku un šēroju visādus rakstus un citātus par to tēmu. Pieļauju, ka kādam tas varētu likties aizdomīgi vai neinteresanti. Bet tie ir tikai Facebook posti, un tas neatstāj ietekmi uz manām profesionālajām īpašībām. Arī Instagramā ir bildes no ceļojumiem un tusiņiem ar draugiem. Uzskatu, ka tagad visu slēpt vai dzēst nebūtu godīgi, it kā es vēlētos paslēpt savu personību. Vai tomēr draudzenei ir taisnība un uzņēmumu vadītāji skatās sociālos tīklus? Varbūt man jāsāk likt bildes, kur esmu kādās konferencēs, un rakstīt ieraktus par profesionālām tēmām? Tas būtu godīgi pret potenciālo darba devēju?

Viola

Labdien! Viola, ja uzņēmumā visas štata vietas ir aizpildītas, pieļauju, ka darba devējs izskatīs iesūtītos CV tikai tad, kad būs nepieciešamība aizpildīt kādu konkrētu vakanci. Tas ir atkarīgs no uzņēmumā esošās kārtības. Ja Jūs piedalītos kādā konkrētā atlases projektā un nosūtītu savu CV, adresētu attiecīgajam atlases konkursam, un Jūsu CV kvalificētos amatam izvirzītajām prasībām, tad ar Jums sazinātos un aicinātu uz atlases intervijām.

Runājot par informāciju sociālajos tīklos, iesaku neievietot informāciju, tai skaitā fotogrāfijas, kas varētu Jūs kompromitēt. Padomājiet pati, vai tūkstošiem svešu cilvēku ir jāredz fotogrāfijas no kādas Jūsu privātas ballītes, kur jautrība sit augstu vilni? Dalīties ar rakstiem vai izteikt savu viedokli par kādu tēmu, ievietot ceļojumu fotogrāfijas, aprakstus - tas, protams, ir pieļaujami. Nenoliegšu, ka ir darba devēji, kas kandidāta personību analizē arī pēc publiskajā telpā pieejamās informācijas, un tas nebūt nav nosodāmi. Viss, ko rakstāt par sevi, kā arī Jūsu profila bildes, ļauj izdarīt secinājumus par cilvēku, tāpēc ir nepieciešams rūpīgi izsvērt, pirms ievietojat informāciju publiskā telpā. Nevajag arī pārspīlēt ar pretējo – ievietot safabricētu un nepatiesu informāciju par sevi. Tas agri vai vēlu atklāsies un būs nepatīkami Jums.

Es ieteiktu piezvanīt uz Jūs interesējošām darba vietām, kurām nosūtījāt savu CV, un noskaidrot par darba iespējām. Lai Jums veicas!

2. Sveicināti!
Kāds ir jūsu viedoklis par sociālo tīklu LinkedIn? Vai tas kādā veidā var palīdzēt nodibināt vērtīgus kontaktus, atrast darbu ar tā starpniecību? Nesen viena kolēģe ar LinkedIn starpniecību atrada darbu, par kuru sen sapņoja. Pati neesmu reģistrējusies, bet mani kolēģi saka: tu vari nebūt nevienā citā sociālajā saitā, taču, ja esi profesionālis kādā jomā, LinkedIn ir nepieciešams vērtīgu kontaktu nodibināšanā. Cik liela nozīme ir LinkedIn un citiem sociālajiem tīkliem darba meklēšanas procesā?

Alise A.

Labdien, Alise!

Piekrītu Jūsu kolēģu teiktajam par LinkedIn iespēju komunicēt ar savas nozares profesionāļiem. Tā ir arī laba iespēja reklamēt sevi un dalīties ar komentāriem par Jūs saistošām tēmām. Jums būs iespēja piedalīties dažādos forumos, izteikt savu viedokli, uzzināt citu pieredzi. Nenoliedzami šo sociālo tīklu izmanto arī darba devēji, lai uzrunātu iespējamos kandidātus. Ar LinkedIn starpniecību Jūs varat sev vēlamam darba devējam nosūtīt motivācijas vēstuli, iepazīstinot ar sevi un saviem panākumiem.

3. Labdien!

Manas darba vietas politika paredz, ka darbiniekiem ir liegta pieeja Facebook, Twitter, draugiem.lv. Tos var izmantot tikai mūsu sekretāre, kura uztur mūsu uzņēmuma profilus sociālajos tīklos. Manuprāt, šāds uzstādījums nav pareizs, jo uzskatu, ka ar būtisku daļu klientu un sadarbības partneriem ātrāk un vienkāršāk ir sazināties tieši sociālajos tīklos, nevis pa telefonu vai e-pastu. Vai man ir tiesības lūgt direktoram noņemt liegumu piekļuvei sociālajiem tīkliem no darba datoriem? Īstenībā, ja ļoti gribas, var izmantot mobilo internetu un lietot Facebook telefonā, bet tas nav ērti. Paldies.

Elly

Labdien, Elly!

Tas ir apsveicami, ka Jūsu darba vietā ir politika, kurā ir skaidri reglamentēts, kas darbiniekam ir atļauts un kas nav, t.sk. sociālo tīklu lietošana. Pieļauju, ka ar šo politiku darba devējs ir vēlējies uzsvērt, ka darba laiks ir paredzēts darbam, nevis saziņai sociālajos tīklos. Šādā veidā tiek novērsti nepatīkami pārpratumi. Elly, ja Jums ir nopietns pamatojums, kāpēc būtu efektīvāk ar klientu sazināties sociālajos tīklos, droši dodieties pie direktora un izklāstiet savu priekšlikumu. Ja Jūsu argumentācija būs pārliecinoša un Jūs spēsiet pamatot, ka šīs izmaiņas uzlabos darba efektivitāti un neradīs disciplīnas problēmas ar darba laika lietderīgu izmantošanu, ļoti iespējams, ka spēsiet direktoru pārliecināt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu