Latvijas uzņēmumi labprāt veido darba attiecības ar studentiem

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FRANCOIS MORI / TT NYHETSBYRÅN

Strauji tuvojas pirmā studiju semestra beigas, un liela daļa studentu sāk domāt par darba meklēšanu un profesionālās karjeras veidošanu. Daudzus no darba ņēmējiem un topošajiem nozares profesionāļiem nodarbina doma, vai viņi spēs apvienot studijas ar kvalitatīvu darba pienākumu izpildi un kāds ir darba devēju viedoklis par studenta pieņemšanu darbā.

Uzņēmuma «Visma Enterprise» un «ABLV Bank» personāla daļu vadītājas norāda, ka labprāt pieņem darbā studējošos, jo uzskata to par ilgtermiņa ieguldījumu. Taču vienlaikus norāda, ka studējošā attieksmei ir jābūt vienlīdz atbildīgai kā pārējiem darbiniekiem. SIA «Visma Enterprise» personāla daļas vadītāja Ineta Juškēviča stāsta: «Uzņēmumā strādā, aptuveni 13% studentu, šajā skaitā ietilpst gan bakalaura, gan maģistra studiju programmas studenti.» Arī AS «ABLV Bank» darba vietas tiek piedāvātas studentiem, viņi sastāda 5,07% (bakalaura studiju programma) no kopējā darbinieku apjoma. «Studenti ir ļoti perspektīvi darbinieki, protams, ir jārēķinās, ka paies zināms laiks, līdz students varēs pilnvērtīgi strādāt un pildīt darba pienākumus,» uzskata AS «ABLV Bank» personāla nodaļas vadītāja Dace Rūķīte-Kariņa:

Nereti darba devējs ir gatavs investēt darba ņēmēja attīstībā, bieži tiek piedāvāti gan personības izaugsmes kursi, gan nodarbības profesionālajai attīstībai. Darba ņēmējs bieži ir ieinteresēts stāties darba attiecībās, neskatoties uz to, ka jaunietim nav pieredzes attiecīgajā darba jomā. Kā min informāciju tehnoloģijas uzņēmuma «Visma Enterprise» personāla daļas vadītāja, uzņēmuma vadība apzinās, ka «gatavus» darbiniekus, kuri pārzinās produktus, klienta biznesa procesus un ir ar nepieciešamajām tehnoloģiskajām zināšanām, darba tirgū ir sarežģīti atrast.

Gan «ABLV Bank», gan «Visma Enterprise» darba kandidātus pirms pieņemšanas darbā rūpīgi izvērtē. Tiek veiktas ne tikai intervijas, bet arī tiek lūgts aizpildīt intelekta un personības testus, tādā veidā noskaidrojot topošā darbinieka saderību ar uzņēmumā esošo korporatīvo kultūru un viņa intelektuālo potenciālu.

Strādājošajiem studentiem uzņēmumos nekādas «atlaides» darba pienākumu veikšanai netiek dotas, students – darbinieks tiek nostādīts līdzvērtīgās pozīcijās ar pilna laika uzņēmuma darbinieku. AS «ABLV Bank» personāla nodaļas vadītāja Dace Rūķīte-Kariņa stāsta: «Pirms pieņem lēmumu par darba sākšanu, studentam ļoti rūpīgi ir jānosaka prioritātes un jāsaprot, cik daudz laika var veltīt darbam, studijām, kā arī brīvā laika aktivitātēm. Jāievēro līdzsvars, lai saglabātu kvalitāti gan mācībās, gan arī darbā. Darba devējs prasīs 100% atdevi no studenta, un cerēt, ka darbinieks, kurš paralēli darbam mācās, varēs saņemt atlaides darba izpildes kvalitātē un kvantitātē, ir naivi. Ar šo es nedomāju, ka nebūs iespēja atsevišķos gadījumos ātrāk beigt darbu, lai dotos uz mācībām, bet gan to, ka mācības nevar kļūt par attaisnojumu nekvalitatīvi veiktam vai neizdarītam darbam. Dienas nodaļas studentiem es ieteiktu pirmo mācību gadu noteikti veltīt mācībām. Ieteiktu sākt domāt par darba gaitām, sākot ar otro kursu. Nepilna laika studentiem ir vieglāk savienot darbu ar mācībām, jo studiju programma pēc savas uzbūves jau paredz to. Īpašu privilēģiju studentam attiecībā pret pārējiem darbiniekiem nav, ja nu vienīgi tās nosaka uzņēmuma personāla politika vai citi normatīvie dokumenti. Studējošam darbiniekam saskaņā ar Darba likumu ir tiesības lūgt mācību atvaļinājumu, bet, vai tas būs ar vai bez darba samaksas, to lemj katrā uzņēmumā individuāli.»

Arī informāciju tehnoloģiju uzņēmumā «Visma Enterprise» strādājošais students tiek pielīdzināts pilna laika un pilnvērtīgam darbiniekam. «Mūsu uzņēmuma specifika ļauj pielāgoties darbinieka - studenta mācību un eksāmenu grafikiem. Tas gan nenozīmē absolūtu anarhiju darba izpildē un termiņos, komandas ietvaros par to vienojas un pie tā arī pieturas, un rezultāts tiek prasīts arī no studenta. Studējošam jaunietim, kas ir darba attiecībās ar mūsu uzņēmumu, tiek piedāvāti visi labumi, līdzīgi citiem darbiniekiem, kā arī likumā pienākošies mācību atvaļinājumi. Daļa studējošo darbinieku strādā nepilnu darba laiku, par konkrētu slodzi un grafiku vienojoties ar tiešo vadītāju, mēs izskatām iespēju pielāgoties katra studenta vajadzībām. Vairums jauniešu strādā pilnu laiku, tas saistīts gan ar studiju grafiku, gan ar spēju veikt pilna apjoma darbus,» stāsta Ineta Juškēviča.

Viennozīmīgi darba devējs novērtē studenta vēlmi sākt darba gaitas uzņēmumā. Jo ikviena «jauna vēsma» jaunā darbinieka - studenta veidolā uzņēmumam var sniegt jaunas iespējas, idejas un perspektīvas, pozitīvu devumu uzņēmuma attīstībai ilgtermiņā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu