Vai vēlies algas paaugstinājumu?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Iesākoties jaunam gadam, cilvēki bieži vien novērtē dzīves kvalitāti. Tiek iecerēti jauni sapņi, nosprausti jauni mērķi un plānots, kā to īstenot. Bieži vien mērķu īstenošana atduras pret finansiālajām iespējām. Cilvēks aizdomājas par nepieciešamību pēc algas paaugstinājuma. Šis jautājums vienmēr ir un būs aktuāls ikvienam darbiniekam un ikvienā amatā – gan kurjeram, gan nodaļas vadītājam. Tika izvēlēti lasītāju jautājumi par šo delikāto tēmu. Sniegtās atbildes noderēs ikvienam interesentam, turklāt padomi palīdzēs saprast, kā korekti sākt sarunu ar darba devēju par finansiālajiem jautājumiem.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

1. Sveiki. Man vajadzīgs profesionāļa viedoklis. Jau vairāk nekā gadu strādāju labā uzņēmumā, arī darba samaksa ir diezgan patīkama. Ik pa reizei «Linked In» mani uzrunā cita uzņēmuma pārstāvji un aicina uz darba intervijām. Pieņēmu vienu piedāvājumu, aizgāju aprunāties. Darba samaksa ir krietni labāka, bet saprotu, ka līdzšinējais darbs man var sniegt lielākas karjeras izaugsmes iespējas. Kā man rīkoties? Vai informēt darba devēju par to, ka man tiek piedāvāts labāk atalgots darbs, un vērsties pie viņa ar lūgumu palielināt darba algu? Mani uztrauc tas, ka, pasakot par citu darba iespēju, mans darba devējs varētu pateikt, lai eju strādāt uz «to otru vietu». Sandija

Sveika, Sandija!

Savā jautājumā jau pati esat sniegusi atbildi – Jūs strādājat respektablā uzņēmumā, darba samaksa apmierina, profesionālā izaugsme ir iespējama. Apmierinātību ar darbu veido ne tikai darba samaksa, bet daudzi citi faktori, kurus pati esat minējusi, bez tam svarīga ir pati darba vide, kolektīvs, kolēģu un vadības attieksme. Ja Jūsu mērķis ir pārrunāt iespējamo atalgojuma palielinājumu, tad ir jābūt pārliecinošiem argumentiem, kāpēc darba devējam ārpus laika būtu jāpārskata Jūsu atalgojums. Ja esat izsvērusi visus «par» un «pret» un jums ir argumentācija, tad nevajadzētu baidīties par iespējamo darba attiecību uzteikumu no darba devēja puses.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

2. Jau kādu laiku strādāju poligrāfijas uzņēmumā. Intervijas laikā tika minēts, ka pēc pārbaudes laika mana alga tiks paaugstināta, kā arī būšot piemaksas no pārdotās produkcijas apjoma. Pārbaudes laiks ir beidzies, tomēr mana alga nav paaugstināta. Esmu viens no labākajiem darbiniekiem, tā direktors vairākas reizes ir izteicies. Piemaksas arī ir niecīgas, lai gan strādāju ļoti daudz. Kā man sākt sarunu ar vadītāju? Šī tēma ir ļoti «kutelīga», negribu pateikt kaut ko tādu, kas varētu radīt sliktu iespaidu par mani. K.

Labdien! Ja darba devējs Jums ir solījis pēc pārbaudes laika pārskatīt Jūsu algas apmēru un piemērot prēmiju sistēmu par pārdoto produkciju, Jums noteikti ir pamats sarunai. Es ieteiktu sarunu iesākt ar to, vai vadītājs ir apmierināts ar Jūsu darba izpildi un rezultātiem, un tad arī skarsiet atalgojuma jautājumu. Darba izpildes kvalitāte un darba samaksa ir cieši saistīta un attiecas uz abiem - kā uz darba devēju, tā uz darbinieku, tāpēc šī nav un nedrīkst būt tabu tēma.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

3. Labdien! Strādāju tulkošanas birojā jau trešo gadu. Tūlīt absolvēšu universitāti un iegūšu maģistra grādu angļu filoloģijā. Vēlos aprunāties ar darba devēju par algas palielināšanu. Vai zinātniskā grāda iegūšana var būt iemesls, lai lūgtu algas paaugstināšanu? Marija

Labdien, Marija!

Tas, vai zinātniskā grāda iegūšana ir pamats atalgojuma paaugstināšanai, ir atkarīgs no Jūsu uzņēmuma atalgojuma politikas – respektīvi, vai maģistra grāds ir nepieciešams Jūsu darba veikšanai. To Jums vajadzētu redzēt savā amata aprakstā. Ja tur ir noteikts, ka nepieciešamā izglītība ir maģistra grāds filoloģijā un Jums tāda nav, tad Jūs šobrīd saņemat atalgojumu, neatbilstot amatam izvirzītajām izglītības prasībām. Saruna ar darba devēju par iespējamo atalgojuma pārskatīšanu ieviesīs skaidrību, tādēļ droši aiciniet savu vadītāju uz pārrunām.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

4. Labdien! Mūsu darba devējs ir mikrouzņēmums. Decembra sākumā saņēmām paziņojumu, ka mikrouzņēmumu nodokļa izmaiņu dēļ mums tiks samazinātas algas, jo darba devējam vajadzēs maksāt par mums sociālo nodokli. Tad pēc dažām nedēļām tika paziņots, ka sociālās iemaksas ir atceltas un mikrouzņēmumi var turpināt darbu ierastajā režīmā, vienīgais, ka mikrouzņēmuma nodoklis pieaugs līdz 15%. Svētku burzmā priekšnieks neatrada laiku ar mums aprunāties, bet mēs ar kolēģiem domājām, ka arī algas paliks bez izmaiņām. Naivi! Atnāca janvāris, un kontā «iekrita» zemāka alga. Esam izmisumā, vai ir likumīgi samazināt darba samaksu nodokļu izmaiņu dēļ? Priekšnieks tikai saka, ka viņam tagad jāmaksā par 6% lielāks nodoklis, tāpēc bija jāsamazina tieši algas. Gaidīsim draudzīgu padomu. Kolektīvs.

Labdien!

Darba samaksai ir jābūt noteiktai darba līgumā. Jebkurus nosacījumus, kas noteikti darba līgumā, nevar mainīt vienpusēji. Ir vai nu abu pušu savstarpēja vienošanās, vai arī izmaiņas atalgojumā var tikt veiktas Darba likumā noteiktajā kārtībā.

Es ieteiktu Jums konsultēties ar juristu, parādot savus darba līguma nosacījumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu