Darbinieku motivācija vasarā: sporta spēles vai īsāks darba laiks?

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Vasara šodien ir oficiāli klāt, tātad uzņēmumos aizvien aktuālāki kļūst jautājumi ne tikai par atvaļinājumiem, bet arī par to, kā motivēt darbiniekus strādāt efektīvi, tajā pašā laikā sniedzot iespēju izbaudīt vasaras priekus. Atlasījām trīs jautājumus par šo tēmu, ko ierasti uzdevām mūsu ekspertei, ABLV Bank personāla nodaļas vadītājai Dacei Rūķītei-Kariņai. Ja vēlies piedāvāt kolēģiem kādu jaunu iniciatīvu – motivējošu ceļojumu vai «vasaras» laika grafiku, tad noteikti atradīsi sev noderīgu padomu.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Volejbola čempionāts pārdošanas aģentiem vai stafetes grāmatvežiem?

Labdien, Dace! Ar interesi sekoju Jūsu rubrikai, jo pats esmu HR speciālists. Iepriekš lasīju materiālu par Ziemassvētku korporatīvajiem pasākumiem, pateicoties kuram es beidzamajā brīdī pierunāju vadību sarīkot pasākumu kolēģiem. Tūlīt iestāsies vasara, un man radusies ideja sarīkot sporta spēles. Kā būtu pareizi visu organizēt, vēlos, lai šis pasākums nepārvērtos par pikniku, kā arī mazāk aktīvi kolēģi piedalītos aktivitātēs. Vai tādos pasākumos ir pieņemts arī lietot alkoholu? Kā ir ar ģimenēm - aicināt ar vai bez? Saprotu, ka tas uzreiz ievērojami palielinās budžetu. Būšu pateicīgs, ja jūsu eksperti padalītos pieredzē.
Ar cieņu, V.M.

Labdien!

Sporta spēles, tāpat kā jebkurš kopīgs korporatīvs pasākums, saliedē komandu, ļauj kolēģiem labāk iepazīt vienam otru neformālā vidē. Organizējot sporta spēles, ir jāņem vērā darbinieku vecums, sportiskā sagatavotība un, galvenais, jāpatur prātā pasākuma mērķis: noskaidrot, kurš ir vissportiskākais kolēģis, kuram ir augstākie sportiskie rezultāti vai arī sporta aktivitātes ir tikai fons un instruments, lai veidotu vienotu komandu, trenētu darbiniekus mērķu sasniegšanai. Būtisks aspekts ir pasākumam atvēlētais budžets, kas nosaka pasākuma vērienu. Arī ar nelielu budžetu var sarīkot brīnišķīgu pasākumu, iesaistot pašus darbiniekus pasākuma tapšanā, uzdodot mājas darbus komandām, domājot par komandu vienotu noformējumu un tml. Ir jābūt pasākuma scenārijam, plānam un tāmei. Ja budžets atļauj, labāk pieaicināt profesionālus pasākumu organizētājus. Jautājums par alkohola lietošanu sporta svētkos ir atkarīgs no jūsu organizācijas tradīcijām svētkos. Sports un alkohols vienlaicīgi, manuprāt, nav akceptējams, bet atpūtas daļā - kāpēc ne? Tikai tādā gadījumā noteikti paredziet papildu drošības pasākumus. Varbūt viena no jūsu uzņēmuma vērtībām ir stipra ģimene, tad, protams, ir apsveicami, ja rīkosiet pasākumu kopā ar darbinieku ģimenēm. Lai nepalielinātu budžetu, nosakiet ģimenes locekļiem dalības maksu, tas ļaus jums prognozēt iespējamo dalībnieku skaitu, ko ir svarīgi zināt, organizējot pasākumus.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Ceļojums ar kolēģiem kā prēmija – tas ir reāli?


Sveicināti!
Strādāju nelielā kolektīvā, strauji augošā uzņēmumā. Esmu dzirdējis, ka vairāki Latvijas uzņēmumi motivē savus darbiniekus, organizējot korporatīvus braucienus uz ārzemēm. Vai tā ir? Ir doma ierosināt šo ideju priekšniekam, tomēr ir dažas neskaidras lietas: vai ir vērts apvienot šādu ceļojumu ar semināru, vai labāk dot cilvēkiem «atvilkt elpu»? Kāda daļa no izdevumiem jāsedz uzņēmumam? Vai nepanāksim pretējo efektu, jo gadās, ka ceļojumos pat labi draugi sastrīdas dažādu vēlmju dēļ. Vai tāda motivācija ir vērtīgāka darbiniekiem par prēmiju izmaksu? Paldies.

Sveiki!

Jūsu jautājumā ir jānodala 2 lietas: kolektīvs atpūtas brauciens un mācību seminārs/pieredzes apmaiņas brauciens. Abi minētie veidi ir instrumenti darbinieku motivācijas celšanai. Ir jāsaprot, ko vēlaties akcentēt - atpūtu vai profesionālo zināšanu papildināšanu patīkamā fona gaisotnē. Ir ceļojumu aģentūras, kuras piedāvā šādu produktu. Piemēram, apmeklēt radniecīgu uzņēmumu Spānijā pieredzes apmaiņai, vienlaicīgi iepazīties ar valsti, kā arī veltīt dažas dienas atpūtai. Ja šādu programmu vēlēsieties piedāvāt darbinieku grupai, rēķinieties ar palieliem izdevumiem. Manuprāt, šāds bonuss ir piemērots individuāla darbinieka snieguma novērtējumam un apmaksājams 100% no darba devēja puses. Ja vēlaties akcentēt kolektīvu atpūtu, tad atvēliet budžetu ar vai bez darbinieku līdzmaksājuma un organizējiet ekskursiju ar iepriekš zināmu maršrutu un programmu. Ja noteikumi ir zināmi iepriekš, tad pieļauju, ka individuālas vēlmes paliks personīgai atpūtai un nesaskaņām nevajadzētu būt. Pieļauju, ka lielāko izdevumu daļu apmaksās darba devējs, līdz ar to noteikumus diktēs tas, «kurš pasūta mūziku». Ieviešot jaunas idejas, vienmēr būs jāsastopas ar zināmu pretestību un neapmierinātību, līdz ar to, kas ir labāk - maksāt prēmiju naudas izteiksmē vai organizēt kolektīvu atpūtu, noteiks darba devējs, jo tas ir personāla politikas jautājums. Tā kā esat neliels uzņēmums, varat organizēt aptauju, lai varētu sabalansēt darbinieku vēlmes ar uzņēmuma iespējām.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Kad vasarā doties uz mājām gribas agrāk…

Labdien!
Esmu uzņēmuma vadītājs, pie manis strādā 10 cilvēki. Iedomājos ieviest vasarā nedaudz īsāku darba laiku, sākot darbu no plkst. 8.00. Uzskatu, ka vasarā mums visiem jācenšas dzīvot aktīvāk un pavadīt vairāk laika ar bērniem un ģimeni. Ja vari iet prom jau ap plkst. 16.00, tad vari paspēt izdarīt daudz vairāk pēc darba dienas beigām. Tomēr ir šaubas, vai tādas izmaiņas neizlutinās pakļautos un kā tas ietekmēs darba efektivitāti, tomēr mums tagad būs mazāk darba stundu. Gaidīšu padomu.

Labdien!

Ir uzņēmumi, kuri šādu praksi ir ieviesuši un ļoti sekmīgi īsteno. Ir vairāki varianti, kā šādu kārtību realizēt - varat noteikt saīsinātu darba laiku piektdienās, sākot no maija līdz augusta beigām, vienmērīgi sadalot nenostrādāto stundu skaitu šajā periodā pārējos gada mēnešos. Vienkārši noteikt saīsinātu darba laiku darba devējam izmaksās pārāk dārgi. Noteikti dokumentējiet šādu darba kārtību. Konsultējieties ar juristu, lai ievērotu Darba likuma prasības par darba laika noteikšanu. Ja esat labi pelnošs uzņēmums un varat atļauties saviem darbiniekiem uzdāvināt nenostrādātas darba stundas, to neviens jums nevar aizliegt. Katrā ziņā skaidri definēti noteikumi neizlutinās darbiniekus un neradīs haosu. Ir vērojams, ka saīsinātā darba laikā efektivitāte bieži vien ir augstāka, ar nosacījumu, ka darbinieki strādā mērķa sasniegšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu