Atsakās piedalīties kolektīva saliedēšanas pasākumā: ko darīt – atlaist?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Vasara ir ļoti piemērots laiks, lai rīkotu dažādus kolektīva un komandas saliedēšanas pasākumus. Brīvā dabā, aktīvi, atpūšoties un vienlaikus veidojot kolektīva mikroklimatu – tas ir ļoti piemēroti un izdevīgi. Tomēr katru kolektīva saliedēšanas pasākumu var sabojāt kāds indivīds, kas kategoriski atsakās piedalīties kopīgajās aktivitātēs. Kā uz tādu reaģēt? Atlaist kā nepiemērotu kolektīvam? Izteikt rājienu? Izlikties nemanām? Izsaukt uz pārrunām?

Kolektīva saliedēšanai izmanto dažādus pasākumus. Tas var būt pārgājiens, intelektuāla galda spēle vai savulaik tik populārās «mafijas» spēlēšana, sporta spēles… Ļoti labi komandas un kolektīva veidošanai noder peintbols, kur jādomā gan taktiski, gan stratēģiski, jārēķinās ar pārējo komandas biedru rīcību, un lieliski atklājas gan labās, gan ne tik pozitīvās rakstura īpašības, kā arī izdodas atrast labāko saspēles variantu.

Personāla speciālisti tieši peintbolu iesaka kā vienu no labākajiem veidiem komandas saliedēšanai.

Un tomēr - vai šī aktivitāte ir tik universāla, lai būtu piemērota ikviena kolektīva veidošanai? Pirmkārt, dāmu kolektīvā noteikti labāk meklēt ko sievišķīgāku. Tiem, kuriem ikdienas darbs saistīts ar fiziskām aktivitātēm, droši vien atpūtas un saliedēšanas pasākumā vairs negribēsies skriet pēdējiem spēkiem un demonstrēt savu fizisko varēšanu. Tomēr birojā sēdošajiem tas var būt gana piemēroti. Pat ļoti veselīgi varētu būt jaunāko līdzstrādnieku izvirzīt kā komandas kapteini, bet priekšniekam likt iejusties vienkārša komandas locekļa lomā.

Taču var gadīties, ka kāds kategoriski atsakās piedalīties peintbola spēlē savas pacifistiskās pārliecības dēļ, jo uzskata par nepieņemamu turēt rokā ieroci, kur nu vēl no tā šaut, lai arī tikai krāsu lodītes. Tāpat kādam veselības stāvoklis vai fiziskā forma var liegt aktīvi piedalīties šādos pasākumos.

ABLV bankas personāla nodaļas vadītāja Dace Rūķīte-Kariņa norāda, ka pirms organizēt pasākumu, vajadzētu apzināt kolēģu vēlmes. Jo vairāk kolēģu, jo sarežģītāk atrast vidējo pieņemamo variantu. «Pats pasākuma vadmotīvs - personāla saliedēšana, jau norāda, ka pasākuma mērķis ir vienot kolēģus. Lai sasniegtu šo mērķi, ir jāizvēlas aktivitātes un pasākuma formāts, kas atbilstu visu iespējām, jo, uzspiežot savu gribu, rezultāta nebūs,» pārliecināta personāla speciāliste.

Pēc viņas domām, ja vadītājam nav iepriekšējas pieredzes šādu pasākumu organizēšanā, noteikti jākonsultējas ar profesionāļiem. «Katrā ziņā, ja kāds no kolēģiem nepiedalās pasākumā dažādu savu personīgo apsvērumu dēļ, tas nenozīmē, ka ar viņu ir jāpārtrauc darba attiecības. Vadītājam vajadzētu aicināt šo darbinieku uz sarunu, lai saprastu iemeslu, vadītājam ir jābūt empātiskam un saprotošam,» uzsver personāla speciāliste.

Ja kolektīvā ir vairāki darbinieki, kas atsakās piedalīties fiziskās aktivitātēs personāla saliedēšanas pasākumā, viņiem var piedāvāt kādu alternatīvu, piemēram, spēlēt šahu vai kopīgi sarūpēt pasākuma maltīti. Svarīgi, lai šie darbinieki nejustos atstumti un nepieņemti savas pārliecības vai veselības dēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu