Nodokļu reforma sitīs pa ēnu ekonomiku

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

2018.gadā Latvijā spēkā stāsies būtiskas izmaiņas nodokļos, paredzot virkni labumu ģimenēm ar bērniem, pensionāriem, strādājošajiem un uzņēmumiem. Tomēr, lai šos labumus nodrošinātu, valsts budžetā nepieciešams iekasēt vairāk līdzekļu. Un te palīgā nāks efektīvāka cīņa ar ēnu ekonomiku, kas patlaban savos tīklos tur miljoniem eiro.

Ēnu ekonomika Latvijā ir nopietna un ieilgusi problēma, turklāt «ēnā» strādājošie uzņēmumi gūst ienākumus, kas netiek uzskaitīti oficiālajā statistikā un netiek deklarēti. Tādējādi šie uzņēmumi ne tikai izvairās no godprātīgas nodokļu nomaksas, bet arī grauj konkurenci.

Valsts makam iet secen ievērojami līdzekļi

Ēnu ekonomikai raksturīgā izvairīšanās no nodokļu nomaksas būtībā samazina valsts budžeta ieņēmumus, tādējādi arī būtiski mazinot valsts rīcībā esošo naudas apjomu, ko būtu iespējams izmantot iedzīvotāju kopējās labklājības celšanai un valsts attīstībai.

Pēc dažādiem pētījumiem, Latvijas ēnu ekonomikas īpatsvars variē līdz 22,9% no iekšzemes kopprodukta. Un šis procents sevī slēpj milzīgas naudas summas, kas iet secen valsts budžetam.

Lai cīnītos ar ēnu ekonomiku un budžetā iekasētu vairāk līdzekļu, kas patlaban netiek deklarēti, nodokļu reformas ietvaros plānots spert konkrētu soļus, kuru efektivitāti ēnu ekonomikas apkarošanā pierāda citu Eiropas Savienības valstu pieredze.

Ķersies pie problemātiskajām nozarēm

Ēnu ekonomika vērojama virknē nozaru, tomēr finansiāli ietilpīgākās jau izsenis ir būvniecība, tirdzniecība, pakalpojumi un transports. Neskatoties uz to, ka atbildīgās valsts iestādes jau labu laiku strādā ar šo nozaru pārstāvjiem, nodokļu reformas kontekstā tiks meklēti vēl efektīvāki rīki.

Tā, piemēram, būvniecības nozarē paredzēts pārskatīt atbildības sadalījumu, pilnveidot būvniecības nozares uzskaiti, izstrādājot standartizētus būvniecības līgumu nosacījumus izmantošanai būvdarbu līgumu slēgšanai publiskajos iepirkumos.

Savukārt pakalpojumu nozarē plānots ierobežot fizisko personu nereģistrēto saimniecisko darbību nekustamo īpašumu izīrēšanas jomā.

Paātrinās finanšu noziegumu izmeklēšanu

Viens no būtiskākajiem nodokļu reformas ietvaros nospraustajiem mērķiem ir kvalitatīvas un ātras finanšu noziegumu izmeklēšanas, kā arī atbilstošas vainīgo personu sodīšanas nodrošināšana. Plānots arī atkārtoti apspriest speciāla mediācijas institūta ieviešanu nodokļu strīdu risināšanai.

Ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumos ietverti arī tādi publiskajā telpā plašāk apspriesti soļi kā apgrieztās jeb reversās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksāšanas kārtības ieviešana. Apgrieztā jeb reversā PVN maksāšanas kārtība kā īpašs PVN piemērošanas režīms, kurš attiektos uz reģistrētiem PVN maksātājiem, palīdzēs cīnīties ar PVN izkrāpšanas problēmu, kas degradē atsevišķas nozares un faktiski aplaupa valsts budžetu.

www.vid.gov.lv

Papildus tam plānots uzlabot kontrolējošo institūciju – Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes un Valsts robežsardzes darbu, modernizējot izmantotās informācijas tehnoloģijas un citos veidos attīstot iestāžu spējas apkarot nodokļu nemaksāšanu.

Papildu informācija par nodokļu reformu Finanšu ministrijas interneta mājas lapā www.fm.gov.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu