"Grindeks": uzņēmumam nav nekādu saistību pret Krievijas Aizsardzības ministriju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas farmācijas uzņēmums "Grindeks" apgalvo, ka uzņēmumam nav nekādu saistību pret Krievijas Aizsardzības ministriju (AM) par 1999.gadā noslēgto darījumu par medikamentu piegādi.

Kā ziņots, Krievijas Galvenās kara prokuratūra ir ierosinājusi krimināllietu par Krievijas AM 1999.gadā noslēgto darījumu ar "Grindeks". "Grindeks" padomes priekšsēdētājs Valdis Jākobsons sacīja, ka saskaņā ar 1999.gadā noslēgto ģenerāllīgumu starp Krievijas AM, "Grindeks" un "Latvijas Industriālo banku" ("Lainbanka") bija paredzēts, ka "Grindeks" ministrijai piegādās medikamentus 5,5 miljonu ASV dolāru apmērā, ja tiks noslēgts piegādes līgums. Tomēr piegādes līgumu vairāku gadu laikā nav izdevies noslēgt, jo vai nu Krievijas AM nav atbildējusi uz "Grindeks" vēstulēm, vai arī iebildusi pret medikamentu cenām, kas gan bijušas apstiprinātas jau ģenerāllīgumā. Līdz ar to zāļu piegādes nav veiktas, un pērn ģenerāllīguma termiņš beidzies. "Grindeks" no Krievijas AM nekādus līdzekļus nav saņēmis, apgalvo Jākobsons. Jau ziņots, ka Krievijas AM bija noslēgusi līgumu ar "Lainbanku" par pensiju izmaksu Latvijas teritorijā dzīvojošajiem Krievijas militārajiem pensionāriem. Tomēr banka Krievijas finanšu krīzes ietekmē 1999.gadā tika atzīta par maksātnespējīgu, neizpildot savas saistības, kas bija uzkrājušās kopš 1995.gada. Krievijas AM kļuva par bankas lielāko kreditoru. Pēc bankas maksātnespējas atzīšanas sākās sarunas ar Krievijas AM par parādu kapitalizēšanu. Scenārijs bija šāds - kāds Latvijas uzņēmums piegādā AM preci, par ko daļa tiek maksāta naudā, bet daļa - ar prasījuma tiesībām pret "Lainbanku". Pēc tam prasījums tiktu kapitalizēts bankas akcijās. Par šo Latvijas uzņēmumu kļuva "Grindeks", kas noslēdza līgumu ar Krievijas AM par medikamentu piegādi 5,5 miljonu ASV dolāru vērtībā, un ministrijas prasījuma tiesības pret "Lainbanku" tika nodotas šim farmācijas uzņēmumam. Savukārt "Grindeks" prasījuma tiesības pret "Lainbanku" tika pārvērstas bankas akcijās ar nominālvērtību 2,02 miljoni latu, kas veidoja 55,17% akciju kontrolpaketi. Jākobsons šodien apgalvoja, ka bankas akcijas bija pārvērtētas un to reālā vērtība bijusi nevis 2,02 miljoni latu, bet gan 500 000 ASV dolāru. "Lainbankas" akciju kontrolpaketi vēlāk no farmācijas kompānijas nopirka "Baltijas Starptautiskās bankas" (BSB) akcionāri. Kā ziņots, "Lainbankas" maksātnespējas risinājums bija reorganizācija, pievienojot to BSB. Kā ziņots, Krievijas Uzskaites palātas ieskatā valsts šajā darījumā ir zaudējusi 3,7 miljonus ASV dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu