Laikraksts: Lietuvas Banka ir viena no lielākajām pasaulē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuvas Banka, kurā patlaban strādā vairāk nekā 800 cilvēku, ir viena no lielākajām kādas valsts centrālajām bankām pasaulē, vērtējot pēc darbinieku skaita attiecībā pret valsts iedzīvotāju skaitu, raksta avīze "Verslo žinios".

Lietuvas Bankā patlaban ir 826 darbinieki jeb 25 baņķieri, rēķinot uz 100 000 Lietuvas iedzīvotājiem. ASV šis rādītājs ir seši, Zviedrijā - četri, Indijā - divi, Francijā - gandrīz 20, Vācijā - 12, Lielbritānijā - aptuveni trīs, eirozonā - vidēji 15.

Tomēr, kā skaidrojis Lietuvas Bankas valdes loceklis Audrjus Misevičs, salīdzinot darbinieku skaitu dažādās valstīs, jāņem vērā arī viņu funkcijas - proti, Lietuvas Bankas darbinieki veic arī kredītu un norēķinu iestāžu uzraudzību, ko nedara viņu kolēģi daudzās valstīs, tostarp Latvijā, Igaunijā un Zviedrijā.

"Piemēram, dažviet valstu centrālās bankas rūpējas vienīgi par banknošu izlaišanu un sadali, bet Lietuvas Bankas pienākumos ietilpst gan banknošu, gan monētu izlaišana. Ir valstis, kurās ar skaidras naudas pārvadāšanu nodarbojas privātie uzņēmumi, bet Lietuvā arī to dara pati centrālā banka, (..) tāpēc tai nepieciešami arī adekvāti cilvēkresursi, tehniskās un finansiālās iespējas," viņš piebildis.

Misevičs uzsvēris, ka patlaban bankā strādā tieši tik daudz darbinieku, cik vajadzīgs, bet tuvākajā laikā viņu skaits tiks samazināts par aptuveni 20.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu