"Rīgas siltums" plāno modernizēt siltumcentrāli "Vecmīlgrāvis" (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

AS "Rīgas siltums" (RS) līdz šā gada rudenim plāno modernizēt siltumcentrāli "Vecmīlgrāvis", aģentūrai LETA pastāstīja RS Informācijas daļas vadītāja Linda Rence.

Lai mazinātu emisijas kvotu nepieciešamību un diversificētu kurināmo, palielinot atjaunojamo energoresursu izmantošanu centralizētajā siltumapgādē, siltumcentrālē "Vecmīlgāvis" 2009.gadā tika sākts siltumavota rekonstrukcijas projekts, kas paredz divu biokurināmo katlu ar kopējo siltuma jaudu 14 megavatu (MW) uzstādīšanu, kā arī kurināmā noliktavas un transportēšanas sistēmas izbūvi.

Šobrīd veikta projektēšana, saņemta būvatļauja, sagatavots laukums būvdarbu sākšanai un tuvākajā laikā tiks dzīti pāļi. Paralēli minētajām būvniecības aktivitātēm rūpnīcā tiek gatavotas tehnoloģiskās iekārtas. Plānots, ka projekts tiks realizēts līdz 2010.gada rudenim. Kopējās investīcijas būs 1 362 000 latu.

Katlu izbūve SC "Vecmīlgrāvis" trīskāršos biokurināmā (koksnes šķeldas) izmantošanu centralizētajā siltumapgādē, sekmējot vietējo energoresursu patērēšanu. Atjaunojamo energoresursu izmantošana ļaus ietaupīt līdz 17 000 izmešu emisijas kvotu jeb līdz 163 000 latu gadā.

Rence informēja, ka kopš pagājušās vasaras katlumājas Keramikas ielā 2a koģenerācijas energobloks strādā koģenerācijas procesā ar elektrisko jaudu 2,4 megavati. Uzstādītie kondensācijas ekonomaizeri esošajiem ūdenssildāmajiem katliem ir paaugstinājuši katlu darbības efektivitāti par 6%-8%, salīdzinot ar 2007./2008.finanšu gada rādītājiem.

"Tas nozīmē simtprocentīgu kurināmās dabasgāzes izmantošanu - tiek paņemta pat enerģija no dūmiem, ielaižot to atpakaļ apritē," skaidroja Rence.

Realizējot vairākus investīciju projektus, RS plāno palielināt atjaunojamo energoresursu izmantošanu centralizētajā siltumapgādē. Izmantojot atjaunojamos energoresursus, RS ieekonomēs ogļskābās gāzes (CO2) emisijas kvotas, tādā veidā ietaupot līdz 199 000 latu gadā.

RS akcionāri ir Latvijas valsts - 48,995%, Rīgas dome - 49%, "Dalkia City Heat" - 2% un valsts uzņēmums "Latvenergo" - 0,005%. Uzņēmums nodrošina vairāk nekā 70% no Rīgas pilsētai nepieciešamās siltumenerģijas.

77% no uzņēmuma piegādātās siltumenerģijas tiek izmantoti dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. Pilsētas siltumtīklu kopējais garums ir vairāk nekā 876 kilometri, no kuriem 72% atrodas RS īpašumā.

Žurnāla "Kapitāls", "IBS Prudentia" un "NASDAQ OMX Riga" 2009.gada pētījumā "101 vērtīgākais Latvijas uzņēmums" RS ar uzņēmuma vērtību 93,37 miljoni latu ierindojas 20.vietā, bet 2008.gada pētījumā RS ar uzņēmuma vērtību 52,66 miljoni latu ierindojās 39.vietā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu