Grāmatnieki iesniedz 43 000 parakstus pret PVN celšanu (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Grāmatu izdevēji trešdien Valdībai iesnieguši aicinājumu ar 43 000 atbalstītāju parakstiem, lai netiktu palielināts pievienotās vērtības nodoklis (PVN) grāmatām. Savulaik atvieglotās PVN likmes atcelšana grāmatām bija viens no izskanējušajiem priekšlikumiem valsts budžeta lāpīšanai. Ja pašlaik piemērotā samazinātā PVN likme 10% apmērā tiks palielināta līdz 21%, tad izdevēji nešaubīgi atzinuši, ka tas nozarē var izraisīt jaunu bankrota vilni, tā trešdien ziņo LNT ziņas.

Grāmatu izdevēju nervi šobrīd ir uzvilkti kā stīgas, jo viņiem joprojām esot satraukums par neskaidrajiem spēles noteikumiem nākamajā gadā un Valdības slepenību, veidojot 2011.gada valsts budžetu.

Grāmatnieki dodas uz Ministru kabinetu

Pašlaik grāmatām tiek piemērota samazinātā PVN likme - 10%. Taču visu gadu nebeidz virmot ideja par tās atcelšanu un 21% likmes piemērošanu. LNT ziņas informē, ka grāmatu izdevēji šo ideju saucot par utopisku, norādīdami, ka lielākajai daļai izdevēju šāda prasība nozīmētu uzņēmējdarbības pārtraukšanu.

Publicists Ēriks Hānbergs LNT ziņām uzsver: „Cieš ne tikai iespēja izdot grāmatu, bet arī kvalitāte, un tā ir attieksme pret grāmatu un mūsu garīgo bagātību.” Lai atgādinātu pie varas nokļuvušajiem politiķiem par viņu pirmsvēlēšanu solījumiem PVN nodokli grāmatām nepaaugstināt, šo trešdien Latvijas Grāmatnieku ģildes pārstāvji ieradās Ministru kabineta ēkā.

Prognozē bankrotus, ja atcels samazināto PVN likmi

Grāmatnieku pārstāvji Valdībai pieprasījuši pildīt savus solījums, iesniedzot vēl 43 000 Latvijas iedzīvotāju parakstus. Aicinājums ar parakstiem esot iesniegts Valsts kancelejā.

Latvijas Grāmatnieku ģildes priekšsēdētājs Zigmunds Spāde LNT ziņām atzīst: „Grāmatnieku ģilde pirms vēlēšanām tikās ar politiskām partijām, tajā skaitā ar to, kas šobrīd ir pie varas, un viņi apsolījās nodokli nepaaugstināt. Tas bija mutisks solījums, jo rakstisku neprasījām.” Izdevēji iesniegtajā aicinājumā norādījuši, ka izskanējušais plāns papildus iekasēt 6,7 miljonus latu gadā no paaugstinātā PVN grāmatām būs iznīcinošs šai nozarei.

Jau pagājušajā gadā bankrotējušas vairākas grāmatnīcas, kad PVN likme tikai uz dažiem mēnešiem tika paaugstināta līdz 21%, bet daudzu izdevniecību darbību tas stipri sašūpoja. Turklāt 2009.gada pirmajā pusē Latvijā izdotas par 600 jaunām grāmatām mazāk nekā gadu iepriekš.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu