Rēzeknē par 31 miljonu eiro būvēs modernu ražotni (20)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Līdzās investētajiem 15 miljoniem eiro (10,5 miljoniem latu) SIA "NewFuels" kokskaidu granulu ražotnē plānots zaļās enerģijas ražošanā Rēzeknē ieguldīt vēl 16-17 miljonus eiro (11,2-11,9 miljonus latu), raksta laikraksts "Dienas Bizness".

Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas uzņēmuma "NewFuels" valdes loceklis Greiems Bels uzsvēra, ka kompānijas izstrādātais attīstības plāns paredz Rēzeknes speciālajā ekonomiskajā zonā izveidot ekoloģiskās enerģijas parku.

Plānots izmantot Baltijā unikālu tehnoloģiju

"Tā ir ilgtermiņa stratēģija, kuras īstenošana ir atkarīga ne tikai no paša uzņēmuma, bet arī no Latvijas valsts iestāžu lēmumiem attiecībā uz "NewFuels"," skaidro Bels. Viņš atzīst, ka uzņēmums vēlas sākt ražot jaunās paaudzes torificētās kokskaidu granulas, kurām ir ne tikai aptuveni par 25% lielāka siltumspēja, bet tās arī neuzsūc mitrumu, tādējādi to pārvadāšanai un glabāšanai nav nepieciešamas slēgtas telpas.

"Torificēto kokskaidu granulu ražotne Rēzeknē būtu viena no pirmajām Baltijā. Vairākās valstīs patlaban notiek šādu granulu ražošanas mēģinājumi," skaidro Bels.

Pretendēs uz ES struktūrfondu atbalstu

Viņš atzīst, ka šādas ražotnes izveidei būtu nepieciešami aptuveni 6-7 miljoni eiro (4,2-4,9 miljoni latu). "NewFuels" ir sagatavojis projektu, lai varētu pretendēt uz Eiropas Savienības struktūrfondu programmas "Atbalsts jaunu produktu un tehnoloģiju ieviešana ražošanā" līdzekļiem miljona latu apmērā. "Ceru, ka šādu atbalstu iegūsim un savu ieceri varēsim īstenot jau tuvākā gada laikā."

Tā kā "NewFuels" kokskaidu granulu ražošanai ir nepieciešams liels daudzums tehnoloģiskā siltuma, kuru ražo no koksnes atliekām, patlaban tiek gatavoti dokumenti, lai iegūtu iespēju ar koģenerācijas staciju ražot arī elektroenerģiju, ko pārdot par valstī noteikto zaļās elektroenerģijas cenu. "Iecere par koģenerācijas stacijas izveidi varētu izmaksāt 10-12 miljonus eiro (7-8,4 miljonus latu), un šī projekta īstenošana ir atkarīga no valsts iestāžu lēmumiem," stāsta Bels.

Viņš norāda, ka zaļās enerģijas ražošanai tuvāko gadu investīcijas varētu sasniegt 16-19 miljonus eiro (11,2-13,3 miljonus latu). Tādējādi kopējās "NewFuels" investīcijas Latvijā varētu sasniegt 31-35 miljonus eiro (21,7-24,5 miljonus latu), jo vēl esot nepieciešami aptuveni 1,1-2,5 miljonu eiro (0,77-1,75 miljonu latu) lieli ieguldījumi jau strādājošā kokskaidu granulu ražotnē Rēzeknē. 

Darbu varētu sākt jau marta beigās 

"Iecerēts, ka kokskaidu granulu ražotne ar paredzēto jaudu - 130 000 tonnu gadā - sāks strādāt jau šā gada marta nogalē, jo marta sākumā paredzēta tehnoloģiskā pauze, lai uzlabotu ražošanas tehnoloģisko procesu," norāda Bels. Celtniecības darbi ražotnē tika pabeigti jau pērnvasar, tomēr labākā darba režīma un efektivitātes meklējumi norisinājušies visu pērnā gada nogali.

Lai arī granulu ražošana notikusi tikai testa režīmā, tomēr, pēc uzņēmuma vadītāja teiktā, pērn kopumā saražoti aptuveni 20 000 tonnu. Pašlaik kokskaidu granulas uzņēmums eksportē uz Nīderlandi un Zviedriju.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu