Puse skolēnu vasarā strādātu par algu līdz 200 latiem (102)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vasaras brīvlaikā – uz darbu! Šādu sapni lolo simtiem Latvijas bērnu, kas vasaras mēnešos gribētu piepelnīties un iegūt pirmo darba pieredzi. Turklāt jaunākā «Snapshots» aptauja liecina, ka apmēram puse skolēnu samierinātos ar darba algu līdz 200 latiem, tā šovakar informēja LNT ziņas.

Līdz ar mācību gada noslēgumu liela daļa pilsētas bērnu sāk apsvērt dažādas brīvā laika pavadīšanas iespējas - var braukt uz laukiem, piedalīties kādā nometnē vai arī strādāt.

Darbs vasarā - iespēja nopelnīt

Firmas «Snapshots» veiktā aptauja liecina, ka nozīmīgākais dzinulis brīvo laiku pavadīt strādājot ir iespēja nopelnīt savu naudu, vēlme sakrāt līdzekļus lielākam pirkumam, iespēja iepazīties ar jauniem cilvēkiem, kā arī iespēja iegūt praktisku darba pieredzi.

Pie tam skolēniem ir salīdzinoši augstas prasības par darba samaksu. Aptauja rāda, ka aptuveni puse samierinātos ar algu līdz 200 latiem, bet vairāk nekā trešdaļa gribētu saņemt lielāku algu. Populārākās jomas ir tirdzniecība, piegāde un darbs birojā.

Jauniešu nodarbinātības programma vēl nav atjaunota

Tomēr šobrīd iespējas atrast darbu skolas vecuma bērniem ir salīdzinoši mazas. Jau 2009.gadā krīzes iespaidā valsts atteicās no atbalsta programmas jauniešu nodarbināšanai vasaras mēnešos, un arī šogad to nav plānots atjaunot.

«Nākamajos gados, kad bezdarba līmenis samazināsies un arī uzlabosies ekonomiskā situācija, iespējams, mums parādīsies arī iespējas atjaunot šo programmu,» tā LNT ziņām sacīja Labklājības ministrijas Darba departamenta direktors Imants Lipskis.

Skolēnu nodarbināšana atstāta pašvaldību ziņā. Latvijas Pašvaldību savienībai (LPS) nav apkopotu datu par to, kādā apjomā pašvaldības būtu gatavas finansēt skolēnu nodarbināšanu. Zināms, ka šādi plāni esot lielajās republikas pilsētās - Liepājā, Ventspilī, Siguldā, Daugavpilī un citur.

Tomēr daudzviet darbs tiek piedāvāts tikai bērniem no trūcīgām ģimenēm. LPS priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis pauda: «Normāla situācija būtu tāda, ka faktiski atjaunotos valsts programma un tad vēl iespēju robežās pašvaldības varētu pielikt klāt savu devumu, un tad tas būtu risinājums. Tā tam būtu jābūt. Varbūt, veidojot nākamā gada valsts budžetu, vajadzētu atjaunot diskusiju par to, ka valsts iesaistās šā jautājuma risināšanā.»

Rīdzinieku bērniem iespēja strādāt skolā

Zināms, ka Rīgas bērni, kas ir 7. un 8. klašu skolēni, šogad varēs meklēt darbu savās skolās. Rīgas pašvaldība šim nolūkam atvēlējusi 60 tūkstošus latu.

«Tie ir 500 jaunieši, apmēram 10 līdz 12 jaunieši katrā skolā. Mums ir 120 skolas, pusē no šīm skolām varētu būt tādas jauniešu brigādes. Viņi par to attiecīgi saņemtu atalgojumu - 104 latus pirms nodokļu nomaksas, ēdināšanu,» pastāstīja Rīgas domes vicemērs Andris Ameriks.

Aktīvāki darba meklētāji gan parasti ir vidusskolēni. Kopumā Rīgā ir 17 tūkstoši jauniešu vecumā no 15 līdz 18 gadiem. Uzņēmēji nelabprāt nodarbina nepilngadīgos, tomēr atrodas darbi, kas piemēroti tieši pusaudžiem, piemēram, saldējuma pārdošana.

Saldējuma pārdevējiem būs motivējoša balva

«Rīgas piena kombināts» valdes priekšsēdētājs Raimonds Misa raidījumam teica, ka uzņēmums katru mēnesi nodarbinās pa desmit bērniem, kas piecas dienas strādās 7 stundas dienā

Misa sacīja: «Katram tiks iedots savs maršruts, viņš no rīta pulksten 9 ierodas darbā, viņam tiek izsniegts savs velosipēds, saldējums, maršruts, un viņš dodas savā maršrutā. Strādā septiņas stundas, pa vidu ir viena stunda pusdienlaiks.»

Bērnu darba uzdevums «Rīgas piena kombinātā» būs pārdot pēc iespējas vairāk saldējuma, no kā būs atkarīga arī viņu darba alga. Labāko saldējuma pārdevēju uzņēmums plāno apbalvot ar 1200 latu vērtīgu balvu.

Komentāri (102)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu