«Krājbanka» Noguldījumu garantiju fondam pārskaitījusi 15 miljonus (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

«Latvijas Krājbankas» («Krājbanka») administrators «KPMG Baltics» («KPMG») turpina norēķināties ar bankas kreditoriem un ir pārskaitījis Noguldījumu garantiju fondam vēl 15 miljonus eiro, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja «KPMG».

Pēdējo divu mēnešu laikā administrators noguldījumu fondā pārskaitījis vairāk nekā 36 miljonus eiro, bet kopumā Noguldījumu garantiju fondā, kas ir bankas lielākais kreditors, pārskaitīti gandrīz 193 miljoni eiro.

Noguldījumu garantiju fonds ir lielākais «Krājbankas» kreditors. Sākotnējās bankas saistības pret šo fondu bija aptuveni 478 miljoni eiro, kas tagad sarukušas līdz 285 miljoniem eiro.

Noguldījumu garantiju fonds saskaņā ar likumu bankrota gadījumā ir pirmais prasītājs, kas saņem līdzekļus no bankas aktīvu pārdošanas. Tālākā kreditoru prasījumu apmierināšanas secība ir šāda - bankas darbinieki, nodokļu maksājumi, neizpildītie maksājumi valsts un pašvaldību budžetos, valsts prasījumi par garantētajiem kredītiem, pārējie likumīgie kreditori (t.sk. noguldītāji, kuriem ir bijis vairāk nekā 100 000 eiro), procentu maksājumi kreditoriem, kreditoru prasījumi, kas pieteikušies pēc termiņa, subordinētie aizdevumi un visbeidzot akcionāri.

Šāds bankrota procedūras regulējums un minētā kreditoru rinda ir noteikta, lai Noguldījumu garantiju fonds kā valsts garantiju mehānisms nodrošinātu finansiālo stabilitāti un aizsargātu mazo noguldītāju intereses, garantējot tiem izmaksas līdz 100 000 eiro.

Administrators plāno bankas kreditoriem pārskaitījumus veikt divas līdz trīs reizes gadā.

Neskatoties uz «Krājbankas» kredītportfeļu pārdošanu, bankas bankrota procedūra turpinās. Bankas pārziņā palikuši vairāk nekā 500 kredīti un to atlikumi ar kopējo prasījuma vērtību vairāku desmitu miljonu latu apmērā, kuru atgūšanas process ir apgrūtināts, ņemot vērā šo aizdevumu saistību ar bankas iepriekšējo vadību, aizdevumu krāpnieciskās rakstura iezīmes vai juridiskas neskaidrības.

Tāpat vēl ir nepieciešams realizēt dažādus aktīvus vairāku miljonu latu vērtībā. Turpinās arī tiesvedības Latvijā un ārvalstīs, kur notiek cīņa par dažādu aktīvu un naudas līdzekļu atgūšanu, lai varētu norēķināties ar bankas kreditoriem. Piemēram, ārvalstu banku korespondentkontos ir iestrēguši naudas līdzekļi vairāk nekā 140 miljonu eiro, par kuriem notiek aktīva cīņa un ir pirmie pozitīvie rezultāti. Pašlaik gan ir grūti prognozēt, kad tiesvedības varētu beigties, jo puses izmanto visas iespējamās metodes, lai kavētu naudas atdošanu «Krājbankai» un tās kreditoriem.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu