Latvijas Koka būvniecības klasteris pērn eksportējis par 58% vairāk (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Latvijas Koka būvniecības klastera biedru eksporta apjoms 2013.gadā sasniedza gandrīz 54 miljoni eiro, kas ir par 58% vairāk nekā 2012.gadā, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja Latvijas Koka būvniecības klasterī (LKBK).

Pagājušā gada pieauguma rādītājs esot rekordliels apjoma kāpums, un vienlaicīgi šogad arī lielākais Baltijas valstu vidū. Pieredze liecina, ka veiksmīgākās eksporta mērķa valstis joprojām ir Norvēģija, Zviedrija, Francija, Lielbritānija un Nīderlande.

Kad 2012.gadā pēc Latvijas koka ēku ražoju un būvnieku iniciatīvas tika izveidots Latvijas Koka būvniecības klasteris (LKBK), nozares eksporta apjoms sasniedza 34 miljoni eiro - gandrīz pirmskrīzes līmeni. Pēc mērķtiecīga darba nozares uzņēmumu sadarbības veicināšanā un eksporta tirgu apgūšanā 2013.gada eksporta apjoms ir ievērojami kāpis - sasniegtie 54 miljoni eiro ir rekordliels 58% pieaugums, uzsver LKBK.

Arī 2014.gadā ir izvirzītas piesardzīgas, bet optimistiskas prognozes.

Kā norāda LKBK izpilddirektors Gatis Zamurs, 2013.gada eksporta apjoma pieaugums nav pārsteigums, bet gan likumsakarība veiktajam darbam un iestrādēm iepriekšējos gados. «Lai gan Eiropā būvniecības nozarē kopumā joprojām valda stagnācija, koka ēku būvniecība un koka konstrukciju izmantošana šobrīd kļūst arvien populārāka. Būtisku pienesumu deva arī atbalsts, ko klasteru programmas ietvaros ieguvām no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras un Ekonomikas ministrijas,» skaidro Zamurs.

Runājot par eksporta mērķa valstīm, LKBK izpilddirektors norāda, ka vislabāk veicas jau iepazītajās valstīs. «Tradicionāli labākie rezultāti ir Norvēģijā, kur nonāk mazliet vairāk par pusi Latvijā ražoto ēku, kā arī Zviedrijā, Francijā, Lielbritānijā un Nīderlandē. Protams, aktīvi turpinām jaunu tirgu apgūšanu, piemēram, šogad Dānijai piederošajā Fēru salu arhipelāgā tika uzstādīta pirmā Latvijā ražotā koka ēka. Kopumā šobrīd Latvijas ražotājiem darba pietiek - prognozējam, ka nākamajā gadā pasūtījumu apjoms vēl palielināsies,» secina Zamurs.

Salīdzinājumā ar Igaunijas un Lietuvas eksporta rezultātiem Latvijas uzņēmumiem joprojām esot, kur tiekties. Tomēr pēdējo divu gadu laikā jau esot ierasts, ka Latvija ir pieauguma rādītāja līdere - Lietuva gada laikā koka būvkonstrukciju eksporta apjomu kāpināja par 37% līdz 107 miljoni eiro, Igaunija - par 11% līdz 211 miljoniem eiro.

Lai arī absolūtajos skaitļos Latvija no abām kaimiņvalstīm vēl iepaliekot, starpība ar katru gadu samazinās. Tieši šī iemesla dēļ LKBK esot izveidots - lai Latvijas uzņēmumiem radītu jaunas iespējas, paplašinātu esošos tirgus un palīdzētu sekmēt uzņēmumu attīstību.

LKBK biedru vidū šobrīd ir koka māju ražotāji, izglītības un pētniecības iestādes un saistītie uzņēmumi, biedru skaits šobrīd sasniedz 30. Klastera izveides mērķis ir veicināt nozares uzņēmumu sadarbību, attīstot ražošanas un eksporta tirgu potenciālu. Klasteris ir uz biznesu vērsta apvienība, kas par prioritātēm ir noteicis uzņēmumu attīstību, jaunu tirgu apgūšanu un esošo tirgu paplašināšanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu