Uzņēmums «Hopp» ražo velosipēdus cilvēkiem, kuriem ir kustību traucējumi (19)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: hopp.lv

Sociālais uzņēmums «Hopp» ražo trīsriteņus personām, kurām ir kustību traucējumi. Sākotnēji trīsriteņi tika ražoti bērniem un pusaudžiem, bet tagad - visām vecuma grupām, stāsta uzņēmuma «Hopp» līdzautore Madara Makare.

Kāpēc tika radīts sociālais uzņēmums «Hopp»?

«Mēs risinām problēmas, ko paši redzam. Ar entuziasmu palīdzam cilvēkiem, kuriem ir kustību traucējumi. Ražojam trīsriteņus un pārdodam par tirgus cenu,» atklāj «Hopp» pārstāve.

Viņasprāt, ritenis ir tāds pārvietošanās līdzeklis, kas palīdz cilvēkam atrasties sabiedrībā, būt kustībā. Tāpēc tieši cilvēkiem, kuriem ir kustību traucējumi, tam ir liela nozīme.

Makare skaidro, ka uzņēmums radās pēc klientu pieprasījuma. Uzņēmums darbojas jau četrus gadus. Sākotnēji kāds klients piezvanīja otram uzņēmuma līdzautoram, lūdzot uzmeistarot riteni, jo pasūtītājam esot kāju protēze un ir grūtības pārvietoties. Tas arī tika uzbūvēts garāžas tipa ražotnē. Palēnām arī tika sākta sociālā uzņēmējdarbība. Līdzautoriem šī palīdzēšana cilvēkiem ļoti iepatikās, un viņi saprata, ka šādi velosipēdi ir nepieciešami vairumā un ar garāžas tipa ražotni vairs vien nepietiks.

«Sākotnēji bijām domājuši, ka tas būs labdarības projektiņš, uztaisīsim divus, trīs riteņus. Bet, tajā procesā iedziļinoties, sāku runāt ar dažādām invalīdu biedrībām un nevalstiskām organizācijām. Sapratām, ka sabiedrībai tā lieta ir daudz vajadzīgāka, nekā sākumā bijām iedomājušies. Divi vai trīs riteņi neko neatrisinās,» dalās pārdomās sociālā uzņēmuma «Hopp» pārstāve.

Trīsriteņi tiek ražoti jau no gataviem divriteņiem

Makare norāda, ka uzņēmuma pirmajā darbošanās gadā tika izprasta trīsriteņu būvēšanas sistēma, lai tie būtu ergonomiski un droši.

«Domājām, ka riteņu ražošana būs vienkārša lieta, tomēr bija sarežģīti,» skaidro uzņēmuma līdzautore.

Speciālo riteņu pašizmaksa ir ap 520 eiro. Tie tiek būvēti jau no gataviem divriteņiem. Izgatavotie trīsriteņi ir no metāla, tātad izturīgi, pauž Makare. Trīsriteņi tiek tirgoti gandrīz par pašizmaksu.

Kā iegūt specializēto riteni?

Sociālā uzņēmuma līdzautore stāsta, ka tiem cilvēkiem, kuri vēlas iegādāties trīsriteni, jāapmeklē mājaslapa. Tur esot norādīti kontakti. Viņa arī aicina apmeklēt uzņēmumu klātienē un visas vajadzības izrunāt aci pret aci.

Hopp mājaslapa

Makare stāsta, ka iegūtos līdzekļus uzņēmums «Hopp» virza labdarībai vai jauna riteņa izstrādei.

«Mēs esam ieguldījuši līdzekļus jauna riteņa modeļa izstrādei un jauniem risinājumiem. Arī labdarībai, kur mēs uzrunājam dažādus uzņēmumus. Tie palīdz sponsorēt ražošanu, bet mēs izstrādājam un dāvinām riteņus tiem, kuri tos nevar atļauties,» skaidro sociālā uzņēmuma pārstāve.

«Hopp» MTG TV projektu vērtē atzinīgi

Turklāt uzņēmuma «Hopp» līdzautore uzskata, ka jaunais «MTG TV» projekts, kur kāds no sociālajiem uzņēmējiem iegūs 45 000 eiro, ir brīnišķīgs, jo daudziem entuziastiem, kurus arī sauc par pasaules glābējiem, bieži nav gana finanšu.

No 7.jūlija ikviens, kuram ir idejas, kā veicināt bērnu labklājību, un kurš vēlas savus nodomus realizēt sociālā uzņēmējdarbībā, aicināts pieteikties mājas lapā www.labasgribasuznemejs.lv. Pieteikumi projektam tiks gaidīti līdz 14.septembrim. Konkursa rīkotāju pārstāvji un «Reach for change» komanda izvērtēs visus saņemtos iesniegumus, atlasot līdz 10 labākajām idejām, kuras tālāk tiks nodotas skatītāju vērtējumam. Skatītāju rokās tiks atstāts lēmums, kuras idejas un to pārstāvjus virzīt tālāk uz finālu. Fināla laikā būs iespēja tikties ar žūrijas komisiju un ekspertiem klātienē, lai tiem klāstītu savu ieceri, pārrunātu biznesa plānu un iespējamo attīstību. Viens no visiem finālistiem trīs gadu laikā saņems finansiālu atbalstu 45 000 eiro apmērā, savukārt pārējiem būs iespēja izmantot projekta īstenotāju ekspertu padomus, lai savu ieceri pārvērstu veiksmīgā sociālā uzņēmējdarbībā.

Ikviens, kuram ir idejas, kā veicināt bērnu labklājību, un kurš vēlas savus nodomus realizēt sociālā uzņēmējdarbībā, aicināts pieteikties mājas lapā www.labasgribasuznemejs.lv. Pieteikumi projektam «Labās gribas uzņēmējs» tiks gaidīti līdz 14.septembrim.

Pieteikuma anketa šeit

Pieteikšanās vadlīnijas projektam «Labās gribas uzņēmējs» atrodamas šeit

Informācija par «Reach for change» aktivitātēm atrodama šeit

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu