Lielvārdes alus sācis darīt pēdējos gados ievērību guvušo alus šķirni – Indijas gaišo eilu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Lielvārdes alus, turpinot senās amatnieku alus tradīcijas, uzsācis darīt alus cienītāju aprindās iecienīto Indijas gaišo eilu (Indian Pale ale). Tas ir ekskluzīvs Latvijā brūvēts alus, kas, tāpat kā citi Lielvārdes alus veidi, brūvēts nelielos apjomos – vien 7000 pudeles. Kā alus ar spēcīgu garšu un aromātu, Indijas gaišais eils tiks pildīts atkārtoti aizveramās pudelēs, ļaujot to baudīt nesteidzīgi.

Lielvārdes alus veiktā online aptauja apliecina, ka alus darīšana Latvijā pēdējos gados kļūst izsmalcinātāka. Tā uzskata 53% respondenti. Turklāt 51% respondentu atzina, ka dod priekšroku vietējam amatnieku alum, tostarp Lielvārdes.

Vēsturiski Indijas gaišā eila pirmsākumi ir meklējami 18. gadsimtā, Liebritānijas impērijā. Britu aldari speciāli darījuši alu, lai vestu to uz savu jauniegūto koloniju - Indiju, ar kuru tieši šajā periodā uzplauka tirdzniecības saites, auga pieprasījums pēc Eiropas labumiem, un, kā jau zemē kur karstu dienu netrūkst, auga arī pieprasījums pēc alus. Lai veldzējošais dzēriens varētu bez bažām kuģot apkārt puspasaulei, dziļi noraudzētam gaišajam eilam pievienoja vairāk apiņu, neļaujot tam ieskābt un sniedzot tam izteiktu garšu un aromātu. Gadsmitu laikā Indijas gaišā eila receptūra ir mainījusies, radušies dažādi tā paveidi, taču arī šodien tos visus vieno brangs daudzums apiņu.

Uldis Vērsis, Lielvārdes alus meistars: «Lai gan Lielvārdes alus brūvēšana tika uzsākta šogad, tas jau ir kļuvis par iecienītu un populāru amatnieku alu. Indijas gaišais alus ir loģisks turpinājums iesāktajam darbam un jauns mūsu darītavas meistardarbs un lepnums. Ceram, ka šo pavisam atšķirīgo garšu buķeti novērtēs arī pircēji un atzīs, ka tas ir sanācis labs.»

Veiktā iedzīvotāju aptauja apliecina, ka nišas aliem Latvijā ir spoža nākotne un tie kļūst no gada uz gadu arvien iecienītāki. Interesanti, ka lielāki amatnieku alus cienītāji, ir vīrieši – šādam alum dod priekšroku 56% vīriešu un vien 46% sieviešu. Savukārt dāmas vairāk uzskata, ka alus darīšana pēdējos gados ir kļuvusi izsmalcinātāka, kungiem gan būtiski neatpaliekot – uz šādu parādību norādot 55% vīriešu.

Ņemot vērā šī pētījuma rezultātus, Lielvārdes alus nodod alus cienītāju novērtēšanai un baudīšanai savu jaunradīto Indijas gaišo eilu. Lietpratēji garšas un smaržas buķetē samanīs populāros Cascade, Citra un Columbus apiņus, kam tieši Indijas gaišajā eilā ļauts izpausties visā to krāšņumā, vienam otru nepārmācot.

Papildu informācijai:

Inese Ozoliņa, T: 26174731

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu