Pēc eiro būtiski samazinājies valūtas maiņas darījumu apjoms

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Pirmajā gadā pēc eiro ieviešanas Latvijā būtiski samazinājies valūtas maiņas darījumu apjoms, sarucis arī valūtas maiņas uzņēmumu un naudas maiņas vietu skaits.

2014.gada nogalē Latvijā ar valūtas maiņu nodarbojās 58 kapitālsabiedrības, kas saņēmušas Latvijas Bankas licences ārvalstu valūtu skaidrās naudas pirkšanai un pārdošanai. Tās sniedza valūtas maiņas pakalpojumus 106 vietās Latvijā, tai skaitā 83 vietās Rīgā un 23 vietās ārpus galvaspilsētas. Salīdzinājumam - 2013.gadā Latvijā valūtas maiņu veica 66 uzņēmumi 134 vietās.

Kopējais tirgus apjoms jeb kapitālsabiedrību veikto pārdošanas darījumu apjoms 2014.gadā bija 163,4 miljoni eiro - piektā daļa no iepriekšējā gada apjoma (784,4 miljoniem eiro), krītoties par 79,2%, aģentūru LETA informēja Latvijas Bankā.

2013.gadā kapitālsabiedrību nopirktās un pārdotās ārvalstu valūtu skaidrās naudas apjoms jeb apgrozījums eiro izteiksmē bija 1,684 miljardi eiro, 2014.gadā - 477,6 miljoni eiro, samazinoties par 71,6%.

Kapitālsabiedrības 2014.gadā, tāpat kā 2013.gadā, pirka un pārdeva 50 ārvalstu valūtas. Pērn apgrozījumā dominēja ASV dolārs (43,8% no ārvalstu valūtu kopapjoma), Lielbritānijas sterliņu mārciņa (20,4%) un Krievijas rublis (16,7%).

Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns aģentūrai LETA atzina, ka ārvalstu valūtu maiņas tirgus situācija 2014.gadā, kad Latvija ieviesa eiro, būtiski mainījās. Valūtu maiņas apjoms ievērojami kritās, kas atspoguļojās arī licencēto kapitālsabiedrību un ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas vietu skaita samazinājumā.

Latvijas Banka izsniedz Latvijas Uzņēmumu reģistrā reģistrētajām juridiskajām personām, izņemot kredītiestādes, licences ārvalstu valūtas pirkšanai un pārdošanai komercdarbības veidā.

2014.gadā Latvijas Bankas licencēšanas komisija nav izsniegusi nevienu jaunu licenci.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu