PTAC: nelicencēto ārvalstu kredītdevēju darbības apjomi Latvijā nav lieli

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Nelicencēto ārvalstu kredītdevēju darbības apjomi Latvijā nav lieli, otrdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta Panorāma» atzina Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa.

Viņa atzīmēja, ka PTAC nesaņem sūdzības no patērētājiem par nelicencētajiem kredītdevējiem.

«Zināmā mērā tas ir uzpūsts burbulis, ka tas ir šausmīgs bizness šeit.

Mēs esam vērtējuši apjomus, kas ir un tie nav būtiski,» teica Vītoliņa, gan konkrētus apjomus publiski atsakoties minēt.

Pēc viņas teiktā, PTAC ar šiem uzņēmumiem strādā jau vairākus mēnešus. «Pamatlieta, ko izmantojam, ir sadarbība Eiropas Savienības valstu starpā, kur otrai dalībvalstij, kurā uzņēmums reģistrēts, ir jāveic darbības, lai pārtrauktu pārkāpumus citā valstī. Tāpat veicam sarunas ar maksājumu pakalpojumu sniedzējiem, lai nepieļautu šos maksājumus, nobloķētu kontus un šos pakalpojumus nevarētu sniegt,» stāstīja centra vadītāja.

Vītoliņa pagaidām nevarēja pateikt, cik šādā veidā PTAC izdevies bloķēt nebanku kreditētāju darbību, taču esot mājas lapas, kurās vairs nav iespējams saņemt ātros kredītu. Centra vadītāja atklāja, ka kopumā

PTAC 12 gadījumos piemērojis administratīvos sodus.

Viņa uzsvēra, ka nelicencēto kredītdevēju apkarošanas efektivitātē svarīgas ir institūcijas pilnvaras - tiešas pilnvaras PTAC aizvērt mājas lapas neesot. «Ir pieņemti grozījumi negodīgas komercprakses aizlieguma likumā, kuri stāsies spēka tad, kad tiks izdarīti grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā,» piebilda Vītoliņa.

PTAC vadītāja atzīmēja, ka

lielākais risks patērētājiem, kuri izmanto šo pakalpojumu, ir nelicencēto kderītdevēju parādu piedziņas metodes

un tādēļ viņa aicināja pārbaudīt PTAC mājaslapā, vai komersantam ir licence.

Jau vēstīts, ka Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija janvārī aicināja PTAC apturēt vietņu creditor.lv un creditday.eu darbību, vienlaikus pārmetot PTAC, ka tas ļoti vieglprātīgi izturas pret nelicencēto patēriņa kreditētāju darbības ierobežošanu.

PTAC janvāra beigās vērsa iedzīvotāju uzmanību uz četriem nelicencētiem patērētāju kreditētājiem - creditor.lv, creditday.eu, aizdevums-jums.lv un kreditubirza.lv, aicinot neizmantot šo kreditētāju pakalpojumus.

PTAC izskata patērētāju iesniegumus un sūdzības par patērētāju tiesību pārkāpumiem, sniedz juridisku palīdzību patērētājiem un var aizstāvēt tiesā viņu tiesības un ar likumu aizsargātās intereses.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu