PTAC neizpratnē par Nebanku kredītdevēju asociācijas izvērsto reklāmas kampaņu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ir neizpratnē par Nebanku kredītdevēju asociācijas izvērsto reklāmas kampaņu, kurā ātro kredītu devēji pārmet centram un valstij kopumā nevēlēšanos apkarot nelegālos aizdevējus. Centra vadītāja Baiba Vītoliņa pārmetumus noraida un ātro kredītdevēju rīcībā drīzāk saskata centienus diskreditēt institūcijas, kuras atbalsta vēl stingrākus noteikumus šajā sektorā, ko kredītdevēji savukārt nevēlas.

Iemesls nebanku kreditētāju pēdējā laika aktivitātēm meklējams Saeimā. Jau tuvākajās nedēļās parlamenta tautasimniecības komisjā atskāksies diskusijas par stingrākiem noteikumiem nebanku sektorā.

Likuma grozījumi, kas tiks skatīti jau otrajā lasījumā, paredz noteikt maksimālo gada procentu likmi, ierobežo nokavējuma procentus un liegt izsniegt kredītus naktī. Nebanku kreditētāji uzskata, ka šie grozījumi vispār nebūtu jāvirza, jo daudzas lietas jau ir sakārtotas pēc stingrākas maksātspējas kontroles ieviešanas.

«Gan ir uzlabota maksātspēja, gan būtiski ir samazinājies kavētāju skaits. Līdz ar to ir virkne lietu, kas ir jau pēc būtības sakārtotas,» saka Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja Baiba Fromane.

Tam gan nepiekrīt Ekonomikas ministrijā. «Šim apgalvojumam īsti nevarētu piekrist, jo

situācija pat nedaudz ir pasliktinājusies.

Ja paskatāmies uz datiem par pērno gadu, ir tāda situācija, ka parādnieku skaits ir pat nedaudz pieaudzis,» saka ministrijas pārstāvis Didzis Brūklītis. Ekonomikas ministrijā, kur likumprojekts sākotnēji arī tapis, uzskata ka šī iemesla dēļ ierobežojumi joprojām ir aktuāli.

Stingrākus noteikumus atbalsta arī PTAC, kurš tagad izpelnījies «ātro aizdevēju» pārmetumus par nepietiekošu darbību nelegālo aizdevēju ierobežošanai.

Manāmi arī centieni sfēras pārraudzību no PTAC pārnest uz Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK).

Pēc centra vadītājas Baibas Vītoliņas domām, šo

pārmetumu mērķis ir panākt, lai iecerētie ierobežojošie grozījumi likumā netiktu akceptēti:

«Pirmkārt, nav nekādu rādītāju, ka šis sektors būtu liels, tas ir nebūtisks. Otrkārt, PTAC jau sen ar šiem komersantiem darbojas un veic pasākumus to ierobežošanai. Piemēram, šobrīd no tiem ārvalstu komersantiem mājaslapā jūs nemaz nevarat paņemt kredītu. Tā kā tā ir tāda, manuprāt, negodīga attieksme pret valsts uzraudzības darbu.»

Nebanku kreditētāji gan uzskata, ka rīkojas atbilstoši. «Tas, ka PTAC neuzskata, ka viņiem cilvēki ir jāinformē par nelegālajiem aizdevējiem un tikai pēc vairākkārtējiem asociācijas lūgumiem ir ievietojuši informāciju savā mājaslapā, tas, mūsuprāt, liecina par nenopietnu attieksmi. Līdz ar to mēs izmantojam un izmantosim jebkādus līdzekļus, kādi asociācijai ir pieejami, lai sabiedrību informētu,» saka Fromane.

Šo pārmetumu aizsegs gan nebūšot iemesls, lai parlamentā neskatītu aizdevēju asociācijas kritizēto likumprojektu.

Saeima Tautsaimniecības komisijas vadītājs sola laiku nevilcināt. «Šis nebūs tas likumprojekts, kas nogulsies, kā daudzi citu, iepriekšējās Saeimās komisiju atvilktnēs un tiks bremzēts. Nē, mēs to skatīsim nākamnedēļ vai aiznākamnedēļ,» sola Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš (NA).

Nav noslēpums, ka nebanku kreditētājiem ir milzīgs lobijs un galvenais balsojums gaidāms nevis komisijā, bet pēc tam parlamenta sēdē. Pagaidām grūti prognozēt, vai ierobežojumiem būs pietiekams atbalsts. Jau pirmajā lasījumā likumprojekta tālākai virzīšanai balsu pārsvars bija niecīgs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu