Asociācija: kokapstrādes jomā Latvijā ir jūtams darbaspēka trūkums

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Kokapstrādes jomā Latvijā ir jūtams darbaspēka trūkums, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam «Baltic Business Service» sacīja asociācijas «Latvijas Koks» izpilddirektors Andris Plezers.

«Speciālistu, kuri nodrošina galveno produktu ražošanu, trūkst, bet tas ir dabīgs process. Laba darbinieka, kurš, piemēram, aiziet pensijā vai notiek kāds nelaimes gadījums, vietā dabūt citu vienmēr ir bijusi problēma. Tāpēc ļoti daudz lielo uzņēmumu paralēli labajiem strādniekiem apmāca jaunos. Tehnikumā tu iegūsti kaut kādas zināšanas, zināma bagāža tev ir, bet, aizejot strādāt uz uzņēmumu, tev ir jāpilnveidojas. Lielie uzņēmumi nolūko labākos studentus augstskolās, tehnoloģiskajos procesos tiek piesaistīti mācekļi,» skaidroja Plezers, piebilstot, ka nepārtraukti tiek gatavotas darbinieku «rezerves».

Asociācijas izpilddirektors skaidroja, ka

tehnikumiem bieži vien trūkst materiālu apmācībai,

piemēram, darba galdu, tāpēc uzņēmumi paši apmāca strādniekus.

Tostarp Plezers atzina, ka šobrīd situācija gan sāk uzlaboties - paplašinās Ogres tehnikums, kurā apmāca jaunos speciālistus, kā arī paši sektora speciālisti un atbildīgās ministrijas iesaistās apmācību procesā.

Jauno darbinieku sagatavotības līmeni Plezers vērtē viduvēji. «Vienmēr ir bijis tā, ka ir gan ļoti labi, gan ļoti slikti, gan vidējais slānis. Vidējais slānis ir lielāks, ļoti sliktu ir maz, un arī ļoti labu ir maz,» sacīja Plezers.

Tostarp Plezers piebilda, ka

mācību standarti profesionāli tehniskajās skolās šobrīd ir ļoti augsti.

«Mēs esam pielāgojušies Eiropas standartiem. Profesionāli tehniskajām skolām ir jāmāca profesijas pēc apstiprinātajiem standartiem, un tie ir ļoti augsti. Protams, ja rūpnieks saņem strādnieku ar augstākām zināšanām, jo labāk, bet redzu, ka standarti ir pārāk augsti,» sacīja asociācijas izpilddirektors.

Asociācijā «Latvijas Koks» kopumā apvienojušies 27 biedri, tostarp 22 kokapstrādes un mēbeļu uzņēmumi, no kuriem lielākie uzņēmumi ir kokapstrādes uzņēmums « Latvijas Finieris», kokskaidu plātņu ražotājs «Kronospan Riga» un «Latvijas Finiera» meitasuzņēmums «Verems». Asociācijas uzņēmumu galvenā produkcija ir bērza saplāksnis, liekti līmētās detaļas, koksnes skaidu plātnes, mēbeļu plātnes, sērkociņi, zāģmateriāli, dažādi izstrādājumi no koksnes un visu veidu mēbeles, kā arī ostas pakalpojumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu