Eksperti: Ieguldījumi nekustamajā īpašumā kļūst aizvien populārāki

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Zemo depozītu likmju un svārstīgā finanšu tirgus dēļ investori, kuri vēlas izdevīgi izvietot naudu, aizvien biežāk pievēršas nekustamo īpašumu tirgum. Pieprasītāks kļūst gan komercīpašumu, gan mājokļu tirgus, secināts «Nordea» bankas un «BIG event» rīkotajā konferencē «Investīciju forums 2015».

Baltijas valstīs uzlabojas ekonomiskā situācija, tām ir labi kredītreitingi, tādēļ strauji aug rosība komercplatību segmentā. Darījumu kopējais apjoms šā gada deviņos mēnešos jau pārsniedz vienu miljardu eiro, atzīst «Colliers International Advisors» vecākā konsultante Anžela Koļesņikova.

Vispieprasītākās ir jaunas vai labi uzturētas biroju telpas un tirdzniecības platības, kas spēj ilgtermiņā garantēt pietiekami stabilu naudas plūsmu. Latvijā 80%, bet Lietuvā - 59% komercīpašumu tirgus veido darījumi ar mazumtirdzniecībai paredzētām telpām.

Latvijā šogad fiksēti pieci lieli darījumi. Tostarp ar ASV saistītā investīciju kompānija «Blackstone Group», iegādājoties norvēģu fonda «Obligo» nekustamo īpašumu portfeli Norvēģijā, Zviedrijā, Somijā, Latvijā un Vācijā, ir kļuvusi par tirdzniecības centru «Alfa», «Mols» un «Dole» ēku līdzīpašniekiem.

Jaunākā statistika arī liecina, ka darījumu apjoms un intensitāte mājokļu tirgū ir sasniegusi augstāko līmeni pēdējo divu gadu laikā, šogad pieaugot teju par piekto daļu.

Izdevīgi ieguldījumi nekustamā īpašuma tirgū vilina arī turīgus iedzīvotājus, kuri tos uzskata par labu nodrošinājumu pensijas gadiem, atzīst «Investīciju foruma 2015» eksperti. Tā iemesli - teju vienmēr ir iespējams iegādāties īpašumu, kas maksā mazāk par tirgus vērtību, jo tā īpašnieks kaut kādu iemeslu dēļ ir spiests to pārdot. Otrkārt, arī nekustamajiem īpašumiem ilgtermiņā cenas palielinās, turklāt tām nav raksturīgas tik lielas svārstības kā finanšu aktīviem.

Nekustamais īpašums, kas patīk pašam pircējam, ne vienmēr būs veiksmīgs investīciju objekts, konferencē atgādināja zvērinātu advokātu biroja «Eversheds Bitāns» vecākais partneris Māris Vainovskis. Pirms īpašuma pirkšanas ir vērts pārliecināties par Zemesgrāmatā reģistrētiem apgrūtinājumiem, īpaši hipotēkām, kā arī praktiskiem ierobežojumiem, piemēram, zeme kopīpašumā vai citiem piederoši objekti gruntsgabalā, kas mazina īpašuma kā investīciju objekta vērtību.

Savukārt «Nordea» bankas ieguldījumu eksperti uzsver, ka darījumi ar nekustamo īpašumu nav iemesls atlikt citas investīcijas. «Nav vērts gaidīt, kamēr ir pilnībā atmaksāts mājokļa kredīts. Regulāri investējot papildu savai aizdevuma atmaksai, klients var rast iespēju arī atmaksāt kredītu pirms laika,» uzskata «Nordea» bankas vadītāja Latvijā vietniece, privātpersonu apkalpošanas departamenta vadītāja pienākumu izpildītāja Anna Fišere-Kaļķe, piebilstot, «klients - investors, protams, ir cilvēks, kuram ir pieredze un arī līdzekļi, lai veiktu investīcijas. Tomēr jāsaprot, ka šobrīd nepieciešams mainīt sabiedrības domāšanu, proti, vēlams ieguldīt sākt pēc iespējas ātrāk».

Konferencē «Investīciju forums 2015» ekonomikas eksperti apsprieda to, kā savā labā iespējams izmantot makroekonomiskās prognozes, meklējot veiksmīgāko investīciju reģionu un veidu. Pasākumā arī vērtēja, kurš no investīciju veidiem ir vislabākais - nekustamais īpašums, investīciju zelts, valūtu tirgi, akcijas vai obligācijas. Proti, kā iespējami gudrāk ieguldīt savu naudu, kā atrast vispiemērotāko investīciju veidu, lai tiktu pareizi samēroti riski un peļņa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu