Kooperatīvs: daļa mazo meža īpašnieku turpina pārdot mežus skandināvu kompānijām

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Daļa mazo meža īpašnieku turpina pārdot īpašumus skandināvu kompānijām un mazo mežu īpašumu proporcijai kopējā Latvijas mežu bilancē varētu būt tendence samazināties, sacīja mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības «L.V.Mežs» valdes priekšsēdētājs Modris Kalvāns.

Viņš pastāstīja, ka daļa mazo meža īpašnieku pievienojas kooperatīviem, kā, piemēram, «L.V.Mežs», bet daļa, kam pieder mežs ar platību līdz desmit hektāriem, īpašumus līdzīgi kā iepriekšējos gadus turpina pārdot. Pārsvarā šādus īpašumus nopērk skandināvu uzņēmumi jeb tā saucamie kopuzņēmumi. Pēc viņa teiktā, šāda tendence norisinās jau vismaz pēdējos desmit gadus.

Kalvāns arī pastāstīja, ka Latvijā šobrīd ir divas mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības - «L.V.Mežs» un «Mežsaimnieks», kas ir izgājušas Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas atzīšanas procedūru, audzē biedru skaitu un attīstās. Savukārt pārējie mežu kooperatīvi, ja vien neizies atzīšanas procedūru, varētu izbeigt uzņēmējdarbību, jo nevar pretendēt uz Eiropas Savienības (ES) finansējumu kooperatīvu attīstībai.

«L.V.Mežs» valdes priekšsēdētājs piebilda, ka arī meža īpašnieku biedrību skaits Latvijā nepalielinās un daudzas no tām nav noskaņotas attīstīties.

2014.gadā «L.V.Mežs» apgrozījums bija 413,4 tūkstoši eiro un zaudējumi 5,9 tūkstoši eiro.

«L.V.Mežs» ir reģistrēts 2013.gada 26.martā, un pagājušā gada 1.septembri kooperatīvā bija 43 biedri. «L.V.Mežs» apsaimnieko 1150 hektārus meža zemes un sniedz mežizstrādes pakalpojumus gan 12 meža kooperatīva biedru, gan citu meža īpašnieku īpašumos, «L.V.Mežs» ir Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas biedrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu