Latvijas uzņēmumu vaino PVN krāpšanas shēmās Slovākijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas uzņēmums «AMG eksports» pieķerts pievienotās vērtības nodokļa (PVN) krāpšanas shēmās Slovākijā, vēsta Latvijas Televīzija.

Slovākijā izvērsies skandāls par vērienīgu krāpšanos ar PVN, no valsts budžeta izkrāpjot «daudzus desmitus miljonus eiro». Lietā esot iesaistīts arī Latvijas uzņēmums «AMG eksports», kuru krīzes gados slavēja par spēju būtiski kāpināt apgrozījumu.

Starp krāpniekiem esot Mihaila Hovaneca kompānija «Tatra Trade Corporation». 2011.gadā viņu arestēja kādas citas lietas sakarā, bet, lai mīkstinātu sodu, Hovanecs sācis runāt par nodokļu krāpšanos. Krāpniecība ilgusi vismaz četrus gadus - no 2007.līdz 2011.gadam. No valsts budžetiem Slovākijā, Čehijā un Ungārijā tādējādi izkrāpti aptuveni 80 miljoni eiro.

Izmeklēšanā izskanējuši arī Latvijas pilsoņu Anda Ābola un viņa sievas Gunitas Ābolas vārdi. Viņu uzņēmums «AMG eksports» krīzes gados uzrādīja strauju izrāvienu, 2008.- 2009.gadā sasniedzot apgrozījumu 41 miljons eiro, bet peļņu - miljons eiro. Laikrakstam «Dienas Bizness» stāstot par panākumu atslēgu, Ābola sacījusi: «Faktiski uzņēmums nodarbojas ar tā dēvētajiem trīs pušu darījumiem, kur starp ražotāju un patērētāju ir tirgotājs - «AMG eksports«.»

Slovākijas tiesas spriedumos «AMG eksports» vārds parādās lietā par cukura pārdošanu, darījumā mēģinot nepamatoti atgūt nodokļu pārmaksu 108 000 eiro no Slovākijas budžeta, bet citā lietā līdzīgi esot mēģināts izkrāpt 104 000 eiro. Šajā lietā ozolkoka parketa pārlodāšanas ķēdē īsā laikā parkets pabijis Slovākijā, tad Čehijā, tad Latvijā, tad atkal divos uzņēmumos Čehijā un visbeidzot atkal Slovākijā.

Līdz ar krāpniecības atklāšanu Slovākijā beidzies arī Latvijas uzņēmuma veiksmes stāsts. Ābola komentāros bijusi skopa: "Es mēģināšu pie saviem advokātiem noskaidrot, kas notika Slovākijā. Par cik jūs man teicāt, vai Slovākijā ir kādi lēmumi. Bet advokāti neko no Slovākijas nav saņēmuši un nevarēja neko man pastāstīt." "AMG eksports» valdes loceklis Andis Ābols pēc jautājuma, vai pazīst Mihailu Hovanecu, paziņojis, ka tā ir personīga darīšana.

Slovākijas un Čehijas iestādes izmeklēšanas interesēs plašākus komentārus nesniedz. Savukārt prokuratūrā Latvijā atzīst, ka no Prāgas apgabala prokuratūras ir saņemti tiesiskās palīdzības lūgumi un tie tika izpildīti. Latvijas iestādes vairāk informācijas sniegt nevarot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu